Kontakta oss

INRIKES

Flykting försökte elda upp sig själv – döms till fängelse av SD-nämndemän

Publicerat

den

MALMÖ Den ensamkommande flyktingpojken försökte ta livet av sig genom tända eld på sig själv. Nu har han dömts till fängelse för mordbrand av SD-nämndemän.

I förhör erkände den 18-åriga asylsökanden att han ville ta livet av sig genom att brinna inne. Men tändvätskan räckte inte till för att hälla över kroppen. Då tände han istället eld på en soffa och hoppades på att han skulle dö av lågorna inne på sitt rum. Personal på boendet upptäckte eldslågorna och avstyrde självmordsförsöket med en brandsläckare efter att ha hört tumult från 18-åringens rum.

Efter den tragiska händelsen som inträffade i december, åtalades 18-åringen för grov mordbrand. I onsdags dömdes han av en oenig tingsrätt till 1,5 års fängelse och utvisning i 10 år för mordbrand. 18-åringen döms även till att betala 10 000 kronor i skadestånd till Malmö kommun.

Sverigedemokratiska nämndemän

Två av de tre närvarande nämndemännen i rättegången, Stefan Claesson och Mariola Hansson, är aktiva politiker inom Sverigedemokraterna. I domen framgår det att två SD-politikerna dessutom var skiljaktiga när det gällde brottets rubricering och ville att 18-åringen skulle dömas för grov mordbrand istället för mordbrand.

SD-politikern och nämndemannen Mariola Hansson har tidigare blivit uppmärksammad för att ha liknat flyktingar vid ohyra och sagt att flyktingar borde stoppas med vapen.

Källa: Mål nr: B 11416-17

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se