Kontakta oss

NOTISER

Bybornas ockupation räddade sjukstugan

Publicerat

den

doroteaupproret_tv4umec3a5
VÄSTERBOTTEN
| Bybornas ockupation av sjukstugan i Dorotea varade i flera år. Nu visar det sig att kampen var lönsam. Till folkets glädje öppnas nu åtta nya vårdplatser – ett lyft för hela närområdet.

Doroteaupproret började som en protest mot marknadsanpassningarna i vårdservicen i Dorotea och Åsele i Västerbotten år 2012. Protesterna riktade sig bland annat mot landstingets beslut att ta bort de dåvarande fyra akutvårdplatserna i sjukstugan och att invånarna i glesbygden skulle tvingas dela ambulans trots fem mils avstånd mellan varandra.

Invånarna valde att ta till utomparlamentariska metoder och ockuperade sjukstugan i Dorotea. En ockupation som kom att vara i tre år och tre månader.

I februari 2013 fick upprorsmakarna igenom en folkomröstning i sjukvårdsfrågan, och i september samma år hölls den. Doroteaupproret vann en klar seger mot den sittande majoriteten i landstinget. Nu två år senare står det alltså klart att politikerklassen har tvingats böja sig för folkviljan och istället för akutvårdplatserna ska försvinna får man istället dubbelt så många.

– Min uppfattning är att ockupationsgruppens idoga arbete bidragit till dagens avsiktsförklaring och att det lönar sig att vara uthållig skriver landstingspolitikern Ewa-May Karlsson från Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se