Kontakta oss

ARBETSLIV

Här hänger aktivisterna ut lönedumparna: ”Sluta jävlas med arbetarklassen”

Publicerat

den

ARBETSLIV Företagsledningen hos No Problems Scaffolding i Jönköping dumpar lönerna för svenska arbetare. Nu har samma företagsledning smaka på protester samtidigt som de hängdes ut inför samtliga grannföretag. ”Det är meningen att de ska skämmas” säger en av de närvarande aktivisterna.

Strax efter 11-tiden igår genomförde medlemmar från det nystartade nätverket, Folket Först, en protestaktion mot lönedumpning utanför byggföretaget No Problems Scaffolding i Jönköping. Utrustade med en megafon på högsta volym gjorde aktivisterna klart för företagets ledning att dessa är personligt ansvariga för lönedumpningen inom byggbranschen. Därefter valde aktivisterna att skämma ut företagsledningen offentligt gå runt i industrigrannskapet och upplysa grannarna om dumpningen av svenska arbetarlöner.


– Dumpar man svenska arbetarlöner kommer det innebära konsekvenser. Lönedumparna är det största hotet mot den svenska arbetarklassen och därför kommer vi börja sätta hårt mot hårt. Det är dags att sluta jävlas med arbetarklassen, säger Emil Tholander, talesperson för protestaktionen.

Hur var reaktionerna från grannföretagen?

– De flesta tittade mest bara på och sa ingenting men vi fick ju även en del tummar upp. Ingen arbetare i området lär ha missat vårt budskap och förhoppningsvis kanske vi inspirerade till mer motstånd. Jag är rätt övertygad om att vi har starkt stöd i den här frågan. Lönedumpningen drabbar ju hela svenska folket, förutom de rika det vill säga, säger Emil Tholander.

Enligt Tholander kommer Folket Först genomföra fler aktioner mot företagsledningar och bolag som sysslar med lönedumping.

Estniskt bolag

Det är via det estländska bolaget Scaffolding Management OU som No Problems bedriver lönedumpningen. Det estländska bolaget ägs av svensken Ola Svantorp, tidigare verksamhetsansvarig för No Problems i Göteborg. Enligt estniska myndigheter har Scaffolding Management bara en anställd i bolaget men enligt Arbetsmiljöverket har samma företag stationerat ut 31 byggnadsarbetare i Jönköping. Bygget i Jönköping inleddes i februari förra året och beräknas pågå tills den 17 oktober i höst. Trots att Scaffolding Management vänder sig till den svenska marknaden har företaget aldrig varit registrerat i svenska momsregistret.

I april tidigare i år uppmärksammade Stoppafusket.se No Problems lönedumpning i Norrköping. Då visade det sig att samma estniska bolag, Scaffolding Management, inte hade betalat någon skatt för sina arbetare. Dessutom hade bolaget struntat i svensk lagstiftning som kräver att alla arbetare på byggarbetsplatser ska registreras i personalliggare.

”Det estniska företaget Scaffolding Management OU har 11 projekt som har fast driftställe, där skatt ska betalas för arbetarna här i Sverige från dag 1. Ett av de här långa projekten är i Norrköping. Scaffolding Management jobbar där för Östgöta ställningar AB. Ingen överraskning att Scaffolding Management inte  betalat någon skatt för arbetarna. Däremot en liten överraskning finns det på skattekontot som visar att företaget två gånger inte skött sig när det gäller registrering i personaliggare. Det är ju ny lag på byggen att varenda arbetare som jobbar på ett bygge ska registreras i en personalliggare, dag för dag. två gånger har företaget rykt dit i när skatteverket kontrollerade personalliggaren. Första gången kostade det företaget 2 500 kronor, andra gången 20 000 kronor. En check i företaget estniska senaste årsredovisning (2016) var däremot en smärre chock. Trots att företaget haft arbetare här i Sverige så har företaget inga intäkter alls, bara utgifter. Inga arbetare redovisade, inte heller några löner.” står det på stoppafusket.se

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se