Kontakta oss

ARBETSLIV

Byggnadsarbetare arbetar för 15 kr i timmen

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE| Byggnads i Stockholm slår larm om stora säkerhetsbrister och att anställda tvingas jobba för 15 kronor i timmen på en byggarbetsplats i Tyresö.

Byggnads kräver att de avtalslösa företagen som utnyttjar den utländska personalen tecknar kollektivavtal för att förhindra lönedumpning och att se till att arbetsplatserna är säkra. Missförhållandena upptäcktes när Byggnads i början av maj besökte ett bygge av 76 lägenheter i Tyresö utanför Stockholm, skriver tidningen Arbetet. Ett 70-tal byggnadsarbetare från Polen jobbar på arbetsplatsen. Enligt egna uppgifter tjänar de 1 200 polska Zloty i månaden. Uppgiften bekräftas av platschefen och motsvarar cirka 2 500 kronor i månaden. På en månad med 174 arbetstimmar betyder detta cirka 15 kronor i timmen.

Byggherren för de 76 hyreslägenheterna har ingen egen personal anställd utan har anlitat underentreprenörer från Polen, vilka saknar kollektivavtal. Vid Byggnads besök skyddsstoppades arbetet med omedelbar verkan på två moment där säkerhetsriskerna var allt för stora. Byggherren är bara intresserad att hålla nere omkostnaden för egen vinning. Att arbeta i en otrygg arbetsmiljö och att arbetare riskerar dö är ointressant. Skyddsstoppet hävdes efter att bristerna åtgärdades.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se