Kontakta oss

INRIKES

Carl Bildt efterlyser inskränkt yttrandefrihet

Publicerat

den

INRIKES    Svenska tjänstemän ska inte ha rätt till yttrandefrihet och regeringen borde införa ministerstyre. Det säger före detta högerledaren Carl Bildt i en färsk intervju med Svenska Dagbladet.

Carl Bildts uttalande kommer efter att statsepidemiologen Anders Tegnell sade vad han tyckte om USA och Tysklands hårda lockdowns som har resulterat i hårda protester mot den inskränkta rörelsefriheten i länderna. Enligt Tegnell är den hårda linjen fel sätt att gå, vilket har fått före detta Moderatledaren Carl Bildt att kräva att regeringen borde säga åt Tegnell på skarpen. När tidningen SvD frågade Bildt om han vill att regeringen ska belägga statsepidemiologen med munkavle blev svaret ett tveklöst ja.

– Nej, det är inte konstigt, och ja, det hade jag gjort. Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger Carl Bildt till SvD.

Carl Bildts uttalande innebär att svensk yttrandefrihet inte längre ska gälla svenska statstjänstemän och att Sverige ska gå mot samma form av ministerstyre som tidigare varit synonymt med bland annat Pinochetdiktaturen i Chile. I Sverige har regeringen inte laglig rätt att diktera vad tjänstemän säger i intervjuer med media. Ska regeringen avgöra vad tjänstemän har rätt att säga krävs det omfattande inskränkningar i den svenska yttrandefrihetslagen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se