Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

UFC 249 var värd den långa väntan

Publicerat

den

Faksimil

FIGHT FOKUS UFC 249 hade allt en actionfylld gala ska innehålla. Galna knockar, vild grappling och en framtida legend som pensionerar sig.

Väntan är äntligen över och UFC 249 blev den första MMA-galan på flera månader sedan Coronaviruset ställt in de flesta sportevenemangen runtom i världen. Här kommer en genomgång av galans höjdpunkter.

Galans andra match bjöd på en underhållande grapplingmatch där grapplern Bryce Mitchell dominerade Charles Rosa på marken för att slutligen ta hem ett dominant domslut. Mitchell var nära på flera avslut och växlade mellan flera försök på alla möjliga olika lås som twistern och armtrianglar. Motståndaren fick i stort sett inte göra något annat än att försvara submissions hela matchen. Värt att nämna är att Mitchell tränar på Westside MMA i Arkansas som var där den legendariska catch wrestlern Billy Robinson spenderade sin sista tid som tränare fram tills hans död 2014.

Huvudmatchen på underkortet var ett returmöte mellan WEC-legenderna Anthony Pettis och Donald Cerrone. Båda tillhörde eliten av WEC som blev uppköpta av UFC vilket ledde till att flera fighters från WEC blev UFC-mästare, varav Pettis var en av dom som blev lättviktsmästare i UFC. Båda är erfarna strikers där Pettis vann första matchen. I returmötet vann också Pettis denna gången på ett jämt domslut efter en stående match på hög nivå.

Tungviktaren Francis Ngannou visade återigen varför han är den mest fruktade tungviktaren som de flesta fighters tackar nej till att möta. Det tog bara 20 sekunder för honom att knocka Jairzhino Rozenstruik. Långt ifrån den mest tekniska med vilda svingar men utan tvekan en av dom som slår hårdast i UFC.

Delade huvudmatchen
Dominick Cruz gjorde återigen en comeback efter nästan fyra år på grund av skador som hållit honom undan. Med sina enbart två förluster före helgens gala anses han av många vara den bästa bantamviktsfightern genom tiderna. Han har sedan tidigare haft två långa uppehåll på flera år på grund av skador men alltid kommit tillbaka för att vinna titeln men denna gången blev det stopp när han mötte brottaren och mästaren i både flug- och bantamvikt, Henry Cejudo.

Cejudo dominerade matchen överallt och fick nästan Cruz att framstå som en nybörjare när han inte kunde få något uträttat. Cejudo använde sig av bensparkar för att stoppa Cruz fortarbete och när Cruz istället ville grapplas blev han dominerad. Med hjälp av en huvudspark och några avslutande slag på marken blev Cejudo den första att någonsin stoppa Cruz. Efteråt valde Cejudo att pensionera sig på toppen men frågan är om inte det också blivit dags för den 35-årige Cruz att också gå i pension, under sin 15-åriga karriär har han varit skadad i totalt nästan 10 år och hans två senaste matcher har slutat med förluster.

Huvudmatchen
Huvudmatchen stod mellan de två högt rankade lättviktarna Tony Ferguson och Justin Gaethje. Ferguson var tippad vinnare med sina 12 raka vinster och försökte köra över sina motståndare som han alltid gjort. Ferguson är en meriterad brottare som inledde karriären med att träna BJJ med 10th planets grundare Eddie Bravo vilket gjort honom till en av de vassaste submissionexperterna i lättviktsklassen. I större delan av karriären har dock Ferguson valt att enbart använda sin grappling defensivt, han väljer istället att sätta extrem press på sina motståndare stående med oortodoxa slagkombinationer som brukar bryta ner motståndaren ju längre matcherna går.

Gaethje är också en meriterad brottare men som valt att istället rikta in sig på att bli den som slår hårdast i lättviktsklassen. Tidigare i karriären tog han emot många slag men efter två förluster valde han att träna upp sin defensiva sida och i sina tre senaste matcher före helgens gala har motståndarna knappt fått in några träffar.

Matchen blev väldigt ensidig och brutal, i stort sett hela matchen stod Ferguson och tog emot mängder av hårda slag från Gaethje. Han lyckades sänka Gaethje i slutet av andra ronden men det går inte att jämföra med hur många slag han fick ta emot innan domaren bröt matchen i femte och sista ronden.

Ferguson använde samma taktik som han alltid gjort. Han har förlorat många ronder och tagit emot många slag i sina tidigare matcher men alltid tröttat ut motståndaren med sin konstanta press för att slutligen vinna matchen. Detta fungerade inte mot Gaethje som slog hårdare än någon Ferguson tidigare mött vilket ledde till att pressen försvann och Ferguson blev relativt stillastående och inaktiv jämfört med sina tidiga matcher.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se