Kontakta oss

EKONOMI

Volvo vägrar välja mellan vinstutdelning och ekonomiskt stöd

Publicerat

den

EKONOMI Volvo vill dela ut sina miljardvinster och få ett ekonomiskt stöd. De anser att de är ett ekonomiskt utsatt företag vilket skulle ge dem rätt till statens krispaket.

Nyligen blev det klart att företag som delar ut vinst till sina ägare inte kan ta emot något ekonomiskt stöd av staten. Företaget SKF valde att ge upp hoppet om ekonomiskt stöd för att istället dela ut vinst och riskera att göra hundratals av sina anställda arbetslösa.

Volvo är ett annat företag som försökt och vägrar ge upp hoppet om att få både ekonomiskt stöd av skattebetalarna samtidigt som de delar ut vinst rapporterar flera medier. Volvo har skjutit upp sitt beslut om vinstutdelning till hösten och planerar fortfarande att dela ut 11 miljarder i vinst. De förväntar sig också runt 1 miljard i ekonomiskt stöd från skattebetalarna för sina korttidspermitteringar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt att stödet enbart ska gå till företag med ekonomiska problem. Volvo har en kassa på mellan 50-60 miljarder men påstår nu att de har ekonomiska bekymmer i ett försökt att få sitt ekonomiska stöd. För att backa upp sitt påstående påpekar Volvo att de sparkat 5 000 konsulter.

– Man ska ha gjort åtgärder för att spara pengar, då har vi till exempel sagt upp 5 000 konsulter. Vi har vidtagit en hel rad av åtgärder och ställt produktionen i nästan hela världen, säger Volvos informationschef Claes Eliasson.

Volvo säger också att de inte har några problem med att använda sig av sina egna pengar men då påstår dom att de skulle tappa konkurrensfördelar på marknaden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se