Kontakta oss

LEDARE

Centerextremismen är värre än en fånig tavla

Publicerat

den

Foto: Sveriges riksdag

LEDARE    Extremismen inom Centerpartiet går betydligt djupare än Centerstudenternas tavla till Martin Ådahl. Det är dags att människor börjar inse vad centerrörelsen faktiskt består av.

Säga vad man vill om Centerstudenters tavla till Martin Ådahl men den lyckas åtminstone gestalta januariavtalet på ett passande sätt. För inte är det Sveavägen som står i brand, det är LO-borgen. Efter Kommunals och IF Metalls svek mot den övriga arbetarrörelsen i samband med LAS-frågan är bilden på LO-borgen i lågor en rätt sanningsenligt bild av den politiska verkligheten. Men det är en sak som bilden inte förtäljer. Hur uppstod elden? Sett till hur januariavtalet kom till kan man säga att det var Martin Ådahl som tog fram tändsticksasken men S-toppen Mikael Damberg som strök tändstickan.

Januariavtalet är förmodligen det värsta som har hänt den svenska arbetarklassen sedan jämviktsarbetslösheten. Inte ens under regeringen Reinfeldts åtta år vågade Centerpartiet gå så långt som dom gjorde när dom drev igenom Januariavtalet med regeringen. Vilket ger en rätt bra fingervisning om hur extremt Januariavtalet är.

LAS-försämringarna riskerar ge oss ett samhälle med livstids provanställningar. Anställningstryggheten riskerar att slås sönder för miljontals löntagare och hundratusentals människor riskerar att bli rättslösa på sina arbetsplatser. I centristernas värld kallas det frihet. Att LAS-frågan var ett beställningsjobb från lobbyisterna i Svenskt Näringsliv gör knappast saken bättre.

Det är bra att debatten om centerextremismen har börjat bubbla upp till ytan. Men frågan om extremismen inom centerrörelsen är så mycket större än en fånig tavla från ett gäng medelklassungar. Här är några exempel på hur extrem centerrörelsen är.

Vill legalisera barnsex

Centerpartiets ungdomsförbund vill legalisera sex med barn genom att avskaffa 15-års gränsen. Anledningen är för att CUF inte tycker att staten ska moralisera kring när människor ska få ha sex.

Frågan om djursex

Centerpartiet var det riksdagsparti som längst av alla andra inte ville se ett totalförbud mot sexuellt utnyttjande av djur. I en riksdagsdebatt mellan jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och socialdemokraten Monica Green gjorde Erlandsson ett välbekant uttalande om Centerpartiets syn på totalförbud mot tidelag.

– Låt mig ta några exempel. Är det, och ska det vara, lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund slicka av det som är påstruket på könet? Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur? Det blir ytterst svåra bedömningsfrågor att ta ställning till även med en förändring av lagstiftningen, sa Erlandsson.

Oreglerad arbetskraftsinvandring

Centerpartiet är idag det enda partiet i Sverige som vill ha helt öppna gränser. Glöm reglerad arbetskraftsinvandring och humant flyktingmottagande – för Centerpartiet är det bara till att skita i den materiella verkligheten och tuta och köra.

Ayn Rand

En av Annie Lööfs främsta ideologiska inspirationskällor är extremisten Ayn Rand. På sin tidigare blogg som numera är bortrensad från nätet skrev Annie Lööf följande: ”I somras läste jag Ayn Rands Atlas Shrugged och blev helt betagen. Boken är den absolut i särklass bästa bok jag har läst. Den ryckte med mig, den berörde och den fick tanken att växa.”

Ayn Rand kan inte beskrivas på annat sätt än en liberal antidemokratisk extremist. Demokrati var enligt Rand en totalitär tanke och motsatsen till frihet. Rand ansåg även att ursprungsbefolkningen i Amerika inte har rätt till att göra anspråk på mark, detta eftersom hon ansåg dem vara vildar.

Extremismen lever och frodas i den nyliberala myllan med eller utan fåniga tavlor.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se