Kontakta oss

INRIKES

Centern backar från kravet på marknadshyror

Publicerat

den

Foto: Centerpartiet pressbild

INRIKES Centern kan tänka sig ändringar i januariavtalet i utbyte mot skattesänkningar i nästa budget.

Efter att regeringen fällts har nu Centerpartiet öppnat upp för att de kan acceptera förändringar i januariavtalet. Centerpartiets punkt om marknadshyror i nyproduktion var den frågan Vänsterpartiet inte accepterade vilket blev regeringens fall.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar nu Centerns partiledare Annie Lööf att de är villiga att stryka punkten.

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Annie Lööf till DN.

I intervjun bekräftar Lööf att hon fortfarande inte tolererar Vänsterpartiet och det är inte aktuellt med någon form av samarbete. Hon föredrar hellre en mittenlösning i svensk politik.

– Januariavtalet är ju en mittenlösning. Det är också Alliansen eller alliansen plus MP. Eller en bredare samverkan där S och M tolererar varandra och tar ansvar i det läge som Sverige befinner sig i. Men i det kortsiktiga perspektivet ser jag att vi behöver ha partier som kan göra upp och samarbeta i den breda mitten, säger Lööf.

I utbyte mot att partiet stryker sin punkt ur januariavtalet vill Lööf istället se rejäla skattesänkningar i nästa höstbudget. Hon vill ha rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelkomstintagare. Hon kräver också att skatten på Investeringssparkontot, ISK ska sänkas.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se