Kontakta oss

INRIKES

Centerpartiet erkänner: Statsbudgeten beställningsjobb åt lobbyisterna

Publicerat

den

Pressbild Centerpartiet

INRIKES    Centertoppen Anders W Jonsson erkänner att delar av Januaripartiernas statsbudget är ett beställningsjobb åt arbetsköparnas lobbyorganisation Svenskt Näringsliv. Det framgår i en intervju med tidningen Dagens Industri.

Centerpartiets krav på sänkta arbetsgivaravgifter i statsbudgeten riskerar att bli en dyr smäll för skattebetalarna. Reformen kommer nämligen kosta nästan lika mycket som Sveriges samlade socialbidrag, drygt 9 miljarder kronor. Då arbetsgivaravgifterna är avstått löneutrymme och pengarna kommer gå till arbetsköparnas fickor istället för löntagarna riskerar reformen även att bli en lönesänkning för hundratusentals arbetare. Det vill säga om budgetförslaget inte stoppas av Vänsterpartiet.

”det är deras förslag”

Vänsterpartiet har redan aviserat att partiet är beredda att stoppa budgetförslaget tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna har även meddelat att SD kommer stödja vänsterinitiativet och på så sätt kan riksdagsmajoriteten stoppa det nyliberala förslaget. Något som har fått Centerpartiet att ilskna till rejält. I en intervju med tidningen Dagens Industri vädjar Centertoppen Anders W Jonsson till Moderaterna och Kristdemokraterna att lyssna på lobbyisterna i Svenskt Näringsliv. Enligt Centertoppen är förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter nämligen ett direkt förslag från Svenskt Näringsliv.

På DI:s fråga om vad Anders W Jonsson hade velat säga till M-ledaren Ulf Kristersson svarar Jonsson: ”Jag utgår ifrån att Svenskt Näringsliv – det är deras förslag det här handlar om – har tät kontakt med både KD och Moderaterna och att kan förklara att det här är den viktigaste reformen för att företagarna ska kunna anställa fler unga”.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se