Kontakta oss

INRIKES

Centerpartiet om kommunanställda: Smittrisken ingår i jobbet

Publicerat

den

Foto: Arild Vågen

KIRUNA     Vänsteroppositionen i Kiruna vill ge kommunanställda som jobbar inom vården ett extra risktillägg och en extra veckas semester på grund av den pågående coronakrisen. Men enligt det centerledda högerstyret ingår smittrisken i de kommunanställdas arbetsuppgifter. Samtidigt visar det sig att kommunalanställda i Kiruna knappt har fått några skydd mot coronasmittan.

Kiruna kommun är den kommunen i Norrbotten som drabbats hårdast under den pågående Coronapandemin. Vänsterpartiet i Kiruna har därför tagit fram ett förslag om extra risktillägg för de som arbetar i den kommunala vården. Tillägget skulle motsvara underjordstillägget för gruvarbetare anställda hos gruvbolaget LKAB (som är på 2844 kronor i månaden) och skulle gälla från 1 april till sista augusti.

– Idag går vårdpersonal till arbetet med risk för egen sjukdom, det kanske till och är så att det är risk för eget liv eller en familjemedlem som är i en riskgrupp. Det finns även en oro för att smitta brukarna, säger Sanna Inga Poromaa (V), till Norr Media.

Centerpartiet säger nej

Det centerledda högerstyret säger nej till vänsterförslaget då de menar att smittrisken ingår i jobbet.

– Vårdpersonalens jobb är att hantera personer som kan ha eller har smittsamma sjukdomar, det är en del av arbetsuppgifterna, kommenterade Socialnämndens ordförande Agneta Björnström (C) till Norr Media.

Förutom risktillägget vill vänstern också ge vårdarbetarna en veckas extra semester.

– Så mycket som vårdpersonal kämpar nu med risk att man inte får ta ut sin semester, de jobbar övertid och ställer upp. Då tycker vi att man förtjänar en extra semestervecka, säger Sanna Inga Poromaa (V), till Norr Media.

Frågan om det nya risktillägget skulle tas upp i kommunstyrelsen den 11 maj. Men socialnämndens centerpartistiska ordförande konstaterade kallt att ett extra risktillägg under Coronapandemin ”Inte är aktuellt”. Istället blev frågan hänskjutet till arbetsutskottet.

– Jag tycker inte att det är ett lämpligt sätt att hantera, att ha ett risktillägg, det är bättre i sådana fall att personer som är i riskgruppen inte har arbetsuppgifter där man utsätts för smittrisk, sa Socialnämndens ordförande Agneta Björnström.

Solidaritet från IF Metall

Vårdpersonalen i Kiruna har under Coronapandemin haft en extrem arbetssituation. Trots alarm från facket har personal tvingats arbeta utan arbetskläder och skyddsutrustning med smittade brukare. Samtidigt har kommunen gått ut i media och påstått att personalen visst har haft skyddsutrustning. En vanföreställning som inte delas av Kommunal. Facket har tvärt om riktat skarp kritik till kommunens likgiltighet till det faktum att personal blivit smittad av Covid-19 när det tvingats arbeta utan skyddskläder.

– De säger att det räcker med pappersmunskydd och att andningsskydd med ventil bara används på intensivvårdsavdelningar, men våra medlemmar jobbar ju lika nära när de tvättar och matar. Jag sa att det får bli deras ansvar om personalen blir sjuk, sa Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för Kommunal i Kiruna till Arbetet.

Istället har vårdarbetarna fått förlita sig på solidaritet mellan fackförbunden. Den femte maj donerade IF Metalls avdelning Gruvtolvan i Kiruna över 600 andningsskydd och flera dunkar handsprit till Kommunal.

 

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se