Kontakta oss

INRIKES

Centerpartistiskt skolkaos hotar Kiruna: ”Grundskolan på väg mot en total kollaps”

Publicerat

den

Faksimil Twitter

NYLIBERALISMEN Skolan i Kiruna kommun är på väg att helt köras i botten av den borgerliga kommunstyrelsen. Nu slår flera lärare i kommunen larm om den annalkande kollapsen.

– Vi känner allihopa att våra politiker och beslutsfattare inte lever i våran verklighet. De är aldrig och besöker oss och ser vår verksamhet. De beslutar över våra huvuden och det är de här besluten som får våran låga att slockna, säger läraren Carina Lidberg från Högalidskolan till Norr Media.

Under året har det centerpartistiska vanstyret i Kiruna kommun skurit hårt i den kommunala skolbudgeten. Oron bland både allmänhet och lärarkår var stor när borgarna varslade om nedskärningarna. Nu är facit i hand: Total kollaps.

Sparkade 50 av 78 elevassistenter

En stor orsak till det totala kaoset som just nu äger rum i Kirunas skolor är beslutet att avskeda 50 av totalt 78 elevassistenter. Ett beslut som tidigt ifrågasattes av lärarkåren, men som politikerna drev igenom ändå.

– Det har blivit sämre sedan de har försvunnit. Assistenterna gjorde ett jättestort jobb. Nu måste jag ta hand om problemet som assistenten fixade tidigare. Man kan säga att den lektionen är en ickelektion och det är alla som lider, inte bara jag och eleven, utan hela klassen. Det är en smärre katastrof, säger musikläraren Seppo Hyvärinen från Triangelskolan till Norr Media.

Lärare i Kiruna har rapporterat att de har svårt att hinna gå på toaletten, ta några raster eller planera verksamheten. Inte helt förvånande har sjukskrivningslistorna under hösten också varit långa. Flera lärare har också meddelat att de överväger att säga upp sig tack vare den försämrade arbetsmiljön.

– Jag tror tyvärr att grundskolan är på väg mot en total kollaps. Det kommer att ta många, många år innan vi har byggt upp den till en bra nivå igen. Det som måste till är ett statligt övertagande, och det snabbt, för att få en jämlik skola. För kommunen har varken pengar eller kunskap att sköta skolan, säger läraren Carina Lindberg från Högalidskolan till Norr Media.

Falska vallöftet ”Vi vill satsa mer pengar på skola och omsorg”

Aktuellt fokus har tidigare skrivit om den katastrofala skolpolitiken som den borgerliga kommunledningen har implementerat det senaste året. Innan valet 2018 lovade det nu Centerpartistiska kommunalrådet att man skulle satsa extra på just skola och omsorg.

– De delarna är kommunens huvudansvar. Där får vi inte spara pengar. Vi vill satsa mer pengar på de områdena. Vi vill flytta över pengar från andra saker som man idag satsar på till skola och omsorg, sa Gunnar Selberg ( C ) i en valvideo innan valet.
Så mycket var det vallöftet värt.

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se