Kontakta oss

KRÖNIKA

Chefredaktör på SvD: ”Vänstern begår lika många hatbrott som nazisterna”

Publicerat

den

KRÖNIKA I förrgår publicerade Kulturnyheterna ett reportage om näthat som drabbar högerorienterade kvinnor. I reportaget intervjuas bland annat Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl – som påstår att vänstern begår lika många hatbrott som nazister och högerextremister.

Inne på Kulturnyheternas hemsida kan man läsa följande.

”Lifvendahl märker av både höger- och vänsterorienterat hat i sitt arbete som politisk chefredaktör på oberoende moderata Svenska Dagbladet.
– Rent anmälningsmässigt, i vad som kategoriseras som hatbrott, upplever jag att det finns en lika stor närvaro från vänster- och högerextrema, säger hon till Kulturnyheterna.”

Lifvendahl påstår alltså att vänstern begår lika många hatbrott som nazister och högerextremister. Det är ett påstående som ger upphov till frågan om Tove Lifvendahl överhuvudtaget vet hur hatbrott definieras.

Inne på polismyndighetens hemsida kan man läsa hur polisen definierar hatbrott.

”Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av

• ras
• hudfärg
• nationellt eller etniskt ursprung
• trosbekännelse
• sexuell läggning
• annan liknande omständighet.”

Att vänstern skulle begå lika många hatbrott som nazister och andra högerorienterade är ett verklighetsfrånvänt påstående. Det faller på sin egen orimlighet att en massa antirasistiska vänstermänniskor skulle springa runt och begå hatbrott. Anledningen till att Lifvendahl kastar ur sig ett så pass befängt uttalande är för att hon vill implementera en bild.

Med största sannolikhet vet Tove Lifvendahl hur hatbrott definieras. Hon är högutbildad, intelligent och allmänbildad. Hon har betalt för att hålla koll. Men det spelar ingen roll, för Tove Lifvendahl och den samlade högern gör sitt yttersta för att demonisera det dom kallar för vänstern. Dom struntar i om dom har rätt eller fel, målet är att låta så pass mycket och ofta att man helt enkelt får rätt. Det handlar om att vrida samhällsklimatet åt höger så mycket man kan och man gör det för stora delar av vänstern är ideologiskt och strategiskt svag.
Dom har ett guldläge och dom utnyttjar det maximalt. Exempelvis i Kulturnyheterna. Allting annat vore konstigt.

Beträffande kärnfrågan om näthatet mot högern finns det inga skäl att försvara näthat var det än kommer ifrån. Frågan är dock hur stort problemet är, när högern inte ens kan hålla sig till ämnet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se