Kontakta oss

INRIKES

MFF-supportrar bojkottar kapitalistlaget AFC: ”Hotar föreningsdemokratin”

Publicerat

den

FOTBOLL Inför mötet mellan Malmö FF och Eskilstunalaget AFC Eskilstuna har MFF Support gått ut och manat supportrarna till att bojkotta matchen. Bakgrunden till beslutet grundar sig i kraftig kritik mot kapitalisten och mångmiljonären Alex Ryssholm.

I MFF Supports offentliga uttalande går man till skarpt angrepp mot Alex Ryssholms kapitaliserande på den svenska fotbollen. Samtidigt lyfter den supporterföreningen upp vikten av verklig medlemsdemokrati. En tradition som man menar att Alex Ryssholm och AFC Eskilstuna motarbetar.

”MFF Support har genom åren varit med och drivit kampanjen för att bevara 51%-regeln, framförallt inför Riksidrottsförbundets stämma år 2013 där supportrarna vann frågan och vår älskade föreningsdemokrati kvarstod. 51-procentsregeln fastställer att idrottsföreningar inom RF måste ägas av medlemmar till minst 51 procent, vilket betyder att företag, investerare och bussbolag aldrig kan äga mer än medlemmarna i en förening.

I Allsvenskan 2017 yttrar sig ett lag annorlunda, nämligen AFC Eskilstuna. Vi ser en fotbollsförening som konstant verkar i gråzoner av 51-procentsregeln genom affärsmannen Alex Ryssholm och hans privata intressen. Vi ser en förening som motarbetar föreningsdemokratin. Vi ser en förening som försvårar och ifrågasätter medlemskap. Vi ser en förening vars ordförande, som väljs på häpnadsväckande 10 år, inte ger svar på de frågetecken som omringar föreningen. Alex Ryssholm äger idag 49 procent av aktiebolaget och har sedan starten utformat ett system där AFC Eskilstuna tar över andra föreningar och dess tabellplaceringar för att kunna avancera i seriesystemen utan egentlig sportslig framgång.”

I uttalandet skriver MFF Support att man uppmanar samtliga MFF Supportrar att bojkotta matchen mot Eskilstunaklubben. Anledningen är för att man helt enkelt inte vill bidra och sponsra AFC Eskilstuna med pengar. Malmöiterna menar dessutom på att AFC Eskilstuna inte ens hör hemma inom svensk fotboll. Ett uttalande som har stöttats av supportar hos en rad rivaliserande klubbar.

” I det här fallet är AFC Eskilstuna ett faktiskt hot mot vår föreningsdemokrati. MFF Support vill inte bidra ekonomiskt och inte heller legitimera AFC Eskilstunas plats i Allsvenskan. AFC Eskilstuna hör inte hemma i svensk fotboll.”

Kritiken mot Alex Ryssholms intåg i Fotbollssveriges finrum har varit kontroversiellt och omdiskuterat. För att runda av 51-procent regeln har Ryssholm höjt medlemsavgiften till AFC Eskilstuna till 1000 kronor per år. AFC Eskilstuna har landets minsta supporterskara men landets högsta medlemspriser.

Matchen mellan Malmö FF och AFC Eskilstuna är planerad att hållas den 19:e augusti.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se