Kontakta oss

UTRIKES

Chokladföretag använder sig av barnarbetare

Publicerat

den

UTRIKES Turkiska barnarbetare förser omvärlden med hasselnötter till chokladföretaget Ferrero Rocher.

Ferrero Rocher är världens tredje största chokladföretag. Ungefär 30% av deras hasselnötter odlas i Turkiet där de plockas av barnarbetare enligt tidningen The Guardian. 2012 beräknades det finnas 900 000 barnarbetare i Turkiet varav 11 300 var i åldrarna 6-14 år gamla.

Många av barnarbetarna jobbar i lantbruket. Majoriteten av barnen har inte möjligheten att gå i skolan på grund av sitt jobb. 2018 dog 67 barn på sin arbetsplats eller av arbetsrelaterade skador i Turkiet.

Företaget påstår att de gör sitt bästa för att undvika att barnarbetare förser företaget med råvaror. Företaget skyller på mellanhänder i branschen som försvårar spårningen av råvarorna.

12 timmars arbetsdagar
Aktivistgruppen WeMove Europe har intervjuat både barnarbetare och bönder i Turkiet. Barnen berättar att de går upp vid 6-tiden på morgonen och jobbar till 7-tiden på kvällen. Flera av barnarbetarna berättar att de jobbat där flera år.

Enligt WeMove Europe är det stora problemet att Ferrero Rocher vill ha sina råvaror så billiga som möjligt. Företaget väljer det billigaste alternativet istället för att stödja etiska arbetsplatser med ordentliga löner och utan barnarbete.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se