Kontakta oss

INRIKES

Covid-19: Rika testas och fattiga dör

Publicerat

den

INRIKES En kartläggning visar att det främst är de rika i Stockholm som använder sig av hemtester av coronaviruset. Samtidigt är de fattiga som har störst risk att dö under pandemin.

I Region Stockholm är det möjligt att få tester hemskickade för att se om en drabbats av coronaviruset. Expressen har gjort en kartläggning om vilka riktnummer det är som beställt hemtester. Över 100 000 hemtester mellan perioden 9 november till 6 december har kartlagts. Kartläggningen inkluderar enbart de vuxna personer och inte barn.

Kartläggningen visar tydligt hur rikare områden i Stockholm är överrepresenterade samtidigt har forskning och statistik visat att det är fattiga som löper större risk att dö av coronaviruset. Forskning från Region Stockholms centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES visade i en rapport från november att människor med låg inkomst löper fyra gånger så hög risk att dö.

Hemtesterna står nu för majoriteten av testerna för coronaviruset i Region Stockholm. I områden som Tensta och Rinkeby är antalet hemtester lägst. I Rinkeby bor 0,7% av regionens invånare men antalet hemtester motsvarar enbart 0,2%. I Tensta som har 0,8% av regionens invånare är siffran för hemtester 0,3 procent.

I rikare stadsdelar som Södermalm och Solna har betydligt fler personer fått hemtester. I Södermalm är det 5,4% av invånarna som fått hemtester. I Solna är det 4,4%. Motsvarande siffra för Rinkebys invånare är 1,5%.

Det första dödsfallet av Covid-19 i Sverige skedde i Husby. Tidigt fick Region Stockholm kritik då det visade sig att det inte fanns någon tillgänglig information om Coronaviruset på några andra språk än svenska och engelska. När det gäller hemtester har det visat sig att Regionen har upprepat samma misstag.

En annan chockande uppgift i Expressens reportage är att trots att hemtesterna nu utgör en klar majoritet av coronatesterna har Region Stockholm ingen koll på vilka områden de är som testas med hemtester. Expressen har fått tag på uppgifterna från leveransföretaget före regionen.

Folk från de fattigare områdena är de som är överrepresenterade på sjukhusens corona-avdelningar men samtidigt har systemet med hemtester visat en skev statistik som föreslagit att den andra vågen av coronaviruset främst har slagit till i välbärgade områden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se