Kontakta oss

NOTISER

Vänsterpartist tänkte vräka 30 barnfamiljer – Stoppades i sista stund

Publicerat

den

ordfsb
STOCKHOLM| Idag den 30 juni skulle det kommunala bolaget Svenska Bostäder vräka ett 30-tal barnfamiljer och försätta dem på gatan i Tensta utanför Stockholm. Men efter protester från boende och andra valde de ansvariga politikerna att backa.

Tanken var att lägenheterna skulle renoveras och standarden skulle höjas ordentligt. Det slutade med att människor inte hade råd att bo kvar. Några barnfamiljer har redan vräkts. När man planerade att vräka resterande boende, ett 30-tal barnfamiljer erbjöd Svenska Bostäder inga som helst boendealternativ. Tanken var att familjerna skulle ha kastats ut på gatan.

I mellan 2,5 till 4 år tillbaka har hyresgästerna hos det kommunala bolaget bott med korttidskontrakt, vilka har förlängts var tredje månad. Det hela har skapat stor osäkerhet för boende, och med ett vräkningshot ständigt liggande över axeln känner flera en konstant oro över att inte veta var de ska ta vägen. Stressen har inte bara skapat oro, den har även skapat hälsoproblem i form av stress och depressioner.

Ansvarig för vräkningen är Svenska Bostäders ordförande, Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, som även är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad. Men i sista stund valde hon alltså att backa.

Boende och aktivister protesterade tillsammans

Under gårdagen arrangerades bland annat en stöddemonstration för de boende där de boende, andra tenstabor och aktivister krävde ett stopp på den inhumana vräkningen. I demonstrationen deltog bland annat den lokala aktivistgruppen Högdalens Vänner och det socialistiska förbundet Allt åt Alla Stockholm. Före demonstrationen lät Allt åt Alla Stockholm meddela att de ansåg att vräkningen var att betrakta som äcklig. Förutom demonstrationen har trycket varit hårt på sociala medier, bland annat har flera aktivister ifrågasatt den ansvariga vänsterpolitikerns politiska hederlighet.

Att vräkningen stoppades har mottagits väl och de boende och alla andra som har stöttat och hjälpt till vid protesterna ser Vänsterpartistens backande som en seger. Aktivister på sociala medier skriver även att vägen är lång till familjernas krav är tillgodosedda, säkra, hela och fungerande lägenheter utan chockhöjningar. Boende, andra Tenstabor och aktivister uppmanas att bevaka ärendet även om vräkningen som sagt stoppades i sista sekund.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se