NOTISER

Vänsterpartist tänkte vräka 30 barnfamiljer – Stoppades i sista stund

ordfsb
STOCKHOLM| Idag den 30 juni skulle det kommunala bolaget Svenska Bostäder vräka ett 30-tal barnfamiljer och försätta dem på gatan i Tensta utanför Stockholm. Men efter protester från boende och andra valde de ansvariga politikerna att backa.

Tanken var att lägenheterna skulle renoveras och standarden skulle höjas ordentligt. Det slutade med att människor inte hade råd att bo kvar. Några barnfamiljer har redan vräkts. När man planerade att vräka resterande boende, ett 30-tal barnfamiljer erbjöd Svenska Bostäder inga som helst boendealternativ. Tanken var att familjerna skulle ha kastats ut på gatan.

I mellan 2,5 till 4 år tillbaka har hyresgästerna hos det kommunala bolaget bott med korttidskontrakt, vilka har förlängts var tredje månad. Det hela har skapat stor osäkerhet för boende, och med ett vräkningshot ständigt liggande över axeln känner flera en konstant oro över att inte veta var de ska ta vägen. Stressen har inte bara skapat oro, den har även skapat hälsoproblem i form av stress och depressioner.

Ansvarig för vräkningen är Svenska Bostäders ordförande, Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, som även är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad. Men i sista stund valde hon alltså att backa.

Boende och aktivister protesterade tillsammans

Under gårdagen arrangerades bland annat en stöddemonstration för de boende där de boende, andra tenstabor och aktivister krävde ett stopp på den inhumana vräkningen. I demonstrationen deltog bland annat den lokala aktivistgruppen Högdalens Vänner och det socialistiska förbundet Allt åt Alla Stockholm. Före demonstrationen lät Allt åt Alla Stockholm meddela att de ansåg att vräkningen var att betrakta som äcklig. Förutom demonstrationen har trycket varit hårt på sociala medier, bland annat har flera aktivister ifrågasatt den ansvariga vänsterpolitikerns politiska hederlighet.

Att vräkningen stoppades har mottagits väl och de boende och alla andra som har stöttat och hjälpt till vid protesterna ser Vänsterpartistens backande som en seger. Aktivister på sociala medier skriver även att vägen är lång till familjernas krav är tillgodosedda, säkra, hela och fungerande lägenheter utan chockhöjningar. Boende, andra Tenstabor och aktivister uppmanas att bevaka ärendet även om vräkningen som sagt stoppades i sista sekund.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

6 kommentarer

6 Comments

 1. Pingback: Året då allt och inget hände – Aktuellt Fokus

 2. Ole

  2015-07-06 den 22:22

  Vill bara poängtera att V och Ung Vänster hjälpte till med sälj inte Landskrona-kampanjen! Alla V-are är inte dåliga, långt ifrån!

 3. V som i värdelöst parti

  2015-06-30 den 23:06

  Hon och kommunala bolaget Svenska bostäder kanske skulle erbjuda riktiga kontrakt än tre månadskontrakt som de gjort nu. Är det lagligt? De kan börja ta lite ansvar för sina hyresgäster. Eller skiter Svenska bostäder/Vänsterpartisten i vanligt folk. Ja tydligen! Alternativt erbjuda alternativ än barnfamiljer till gatan. Vänsterpartiet snackar mycket men deras politik är nått helt annat att bryr sig om de svaga.

 4. Göran Kärrman

  2015-06-30 den 17:22

  Om nu \”Livh är en jävla råtta\” hur tycker då den anonyme stjärnan att SB skall göra? Inte hyra ut på korttidskontrakt? Inte renovera (eftersom alla evakueringslägenheter är uthyrda)? Får man påminna om att borgarna styrt Stockholm i 8 år och blankt vägrat bygga överkomliga hyreslägenheter.

  Men det är inte de som är \”jävla råttor\”. Snyggt jobbat, snillet.

 5. Jaco

  2015-06-30 den 12:42

  Men visste inte de boende om att de hade korttidskontrakt (och ej förstahandskontrakt)? Villkoren lär ju ha framgått av kontraktet. För korttidskontrakt är knappast ovanligt, ligger ute annonser på Stockholms bostadsförmedling hela tiden. Kommer detta innebära att alla som får ett korttidskontrakt kommer kunna omvandla det till förstahandskontrakt och därmed kunna gå före i bostadskön? Solidariskt…

 6. Det handlar om klass

  2015-06-30 den 08:35

  Livh är en jävla råtta!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp