Kontakta oss

UTRIKES

CPJ: Dödligaste kriget för journalister på 30 år

Publicerat

den

Foto: Adi Brown

PALESTINA På mindre än en 30 dagar har närmare 40 journalister dödats av israeler. Det gör den senaste månaden till den blodigaste månaden för krigskorrespondenter på 30 år.

Mellan den 7 oktober och 3 november har åtminstone 36 journalister dödats av israeliska styrkor. Dödssiffran gör den senaste månaden till den dödligaste krigskonflikten för bevakande journalister på 30 år. Det rapporterar USA-baserade Committee to Project Journalists (CPJ).

Av de dödade journalisterna är 31 av dem palestinier, fyra israeler och en libanesisk reporter. Enligt CPJ saknas dessutom ytterligare tre journalister. Kommittén uppger även att israeliska styrkor har dödat hela familjer till journalister.

Det senaste dödsoffret på CPJ:s lista var Mohammed Abu Hatab som jobbade som korrespondent för Palestine TV. I torsdags dödades han och 11 familjemedlemmar i en riktad israelisk flygbombning mot hans hem i södra Gaza.

Lång tradition av att döda journalister

Israel har en lång tradition av att döda journalister. Ett av de mest uppmärksammade fallen innan Israel – Hamas-kriget inleddes var Israels bombning av ett mediehus 2021. I maj 2021 dödades flera journalister, inklusive en från Associated Press och en från Al Jazeera, när israelisk militär bombade ett hus där flera oberende medieföretag hade sina regionala huvudkontor. Israel hävdade att byggnaderna användes av Hamas, ett påstående som ifrågasattes och förnekades av såväl journalister och internationella pressfrihetsorganisationer.

Övergrepp och misshandel

Flera av de journalister som har bevakat det nuvarande kriget mellan Israel och Hanas vittnar om om att ha blivit utsatta för övergrepp från israeliska soldater och poliser. I början av kriget blev BBC-journalisterna Muhannad Tutunji och Haitham Abudiab utdragna från en TV-märkt bil  av polisen i Tel Aviv. Efter polisen fick se journalistermas internationella presslegitimation blev dom misshandlade med ett tillhygge.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se