Kontakta oss

INRIKES

Gunnar Axén delade Breivik-inspirerad bild på sociala medier

Publicerat

den

Foto: Holger Motzkau   

INRIKES   Moderaten och högerprofilen Gunnar Axén spred Breivik-inspirerad bild på sociala medier. Nu riktas hård kritik mot den tidigare riksdagsledamoten.

Under söndagen publicerade tidigare M-ledamoten Gunnar Axén en bild på plattformen X där den palestinska flaggan är ombildad till en hakkorsflagga. Med andra ord likställer Gunnar Axén hela den palestinska befolkningen med nazister. Något han har fått massiv kritik för.

Gunnar Axéns inlägg på X

Breivik och counter jihad-rörelsen

Idén att likställa palestinier med nazister kommer från den så kallade ”counter jihad”-rörelsen som den norska terroristen Anders Behring Breivik och Sverigedemokraterna tillhörde.
Anders Behring Breiviks extrema och radikala åsikter, inklusive hans syn på palestinier och kopplingen till nazismen, är svåra att förklara och rättfärdiga rationellt. Han hade och har en djupt förvrängd världsbild men trots det har hans åsikter om att palestinier skulle vara nutidens nazister fortsatt spridas bland hans likasinnade. Och nu även bland delar av borgerligheten.

Enligt Breivik och hans likasinnade inom counter jihad-rörelsen så erkänner man inte ens att det finns ett palestinskt folk. Än mindre vill man se en tvåstatslösning, istället vill dom att Israel ska ockupera hela Palestina och stora delar av Mellanöstern för att dom är övertygade om att Israel är en slags västerlandets väktare mot islam.

Massiv kritik

Efter publiceringen på X har Gunnar Axén fått motta massiv kritik både höger och vänster.

”Vad sysslar du med, det här är lika sjukt som den som sätter en svastika på den israeliska flaggan. Tror du det gagnar Israels eller svenska judars sak att du sprider hat mot palestinier så är du helt rubbad.”, skriver vänsterpartisten Martin Forsman i ett svar till Gunnar Axén.

”Vad håller du på med?”, skriver Jens Ohlsson, presschef för S i EU-parlamentet.

”Högertwitter har ju fullkomligt tappat det. Vaknar och ser Gunnar Axén dela hakkorset på den palestinska flaggan. Lars Beckman förordar cancelkultur av kändisar som skrev på uppror om fred. Spärrarna har nu släppts fullkomligt.
Vad är detta?!”, skriver en liberal från Göteborg.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se