Kontakta oss

UTRIKES

Danska Socialdemokraterna ger tummen upp för klassapartheid

Publicerat

den

DANMARK Danska Socialdemokraterna stöttar högerregeringens förslag om att människor i fattiga bostadsområden ska straffas hårdare än människor som bor i rikemansområden och välmående villaförorter.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, Trine Bramsen anser att högerförslaget är förnuftigt. Som skäl uppger hon att det faktiskt finns bostadsområden där otryggheten är hög. Enligt Bramsen skulle förslaget om så kallade ”gettopaket” ge polisen verktyg att hantera så kallade problemområden.

Om Socialdemokraterna skulle stödja högerregeringens förslag öppnar det upp dörrarna för en helt nytt klassamhälle i Danmark där välbärgade kriminella kan få straffrabatt medan människor som begår brott i fattiga arbetarklassområden kommer dömas hårdare. Ett slags apartheidsamhälle som riskerar att skapa början till en polisstat. Idag är Danmark redan ett av världens mest övervakade länder.

Förutom regeringspartiet Konservative och Socialdemokraterna har även Dansk Folkeparti ställt sig bakom det rättsvidriga förslaget som innebär att människor i så kallade ”getton” – det vill säga, fattiga arbetarklassområden ska dömas dubbelt så hårt som andra medborgare.

Källa: DR.dk

Läs även: Danska regeringsförslaget: Rika ska ha mildare straff än fattiga

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons