Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna: ”Avskaffa föräldrapenningen och halvera föräldraledigheten”

Publicerat

den

HÖGERN Den liberala tankesmedjan Timbro, med nära kopplingar till Alliansen, vill halvera föräldraledigheten och avskaffa föräldrapenningen i Sverige. Det framgår av en publicerad debattartikel i Aftonbladet.

Det är Siri Steijer, programansvarig för Timbros arbetsmarknadsfrågor som propagerar för halverad föräldraledighet i Sverige. Enligt Steijer skulle effekten leda till minskade utgifter för staten. Men det är bara den kortsiktiga lösningen enligt den liberala tankesmedjan. På lång sikt vill liberalerna avskaffa föräldrapenningen och ersätta den med ett CSN-liknande lån.

”För att knyta kostnaden för föräldraledigheten till individen, bör föräldrapenningen därför på sikt ersättas med ett lån, likt studielånet.” skriver Siri Steijer och fortsätter.

”Det blir då inte en omedelbar kostnad för nyblivna föräldrar, utan kan precis som studielånet betalas tillbaka över tid. De som inte vill eller kan skaffa barn, eller väljer att vara föräldralediga en kortare tid, behöver då heller inte i lika stor utsträckning finansiera systemet.”

Som föredöme för modellen anger Siri Steijer en undersökning gjort av Företagarna, som visar att var femte företagande mamma bara är föräldraledig i högst en månad. ”Att vara hemma en kortare tid är alltså inte omöjligt.” skriver hon.

Vad Timbro utelämnar är att förslaget skulle innebära ytterligare cementering av klassamhället och att föräldraledighet skulle bli en klassfråga.

Källa: Vi har inte råd med alla lediga föräldrar

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se