Kontakta oss

iFOKUS

WTF!?! Jimmie Åkesson talade sanning om Bajskorvsförsöket!

Publicerat

den

SVENSK POLITIK När Jimmie Åkesson gick ut med uppgiften att Skatteverket skickat en faktura för efternamnsbyte till ”Bajskorv”, anklagades han för att ljuga. Nu kan vi på Aktuellt Fokus berätta att SD-ledaren faktiskt talade sanning. Någon med uppenbar ”kiss och bajs”-humor har verkligen försökt ändra SD-ledarens efternamn till ”Bajskorv”.

Uppgifterna om namnbytesfakturan blev känd för stora delar av svenskarna i början av februari då Åkesson berättade om det själv i en intervju i Svenska Dagbladet. Bara SvD:s klipp på Facebook har setts av över 280 000 personer sedan dess. Nästan direkt efteråt började rykten spridas på nätet om att Jimmie Åkesson ljög om det hela. När vi börjar granska hur ryktet uppstod står det klart att det var sajten ”Inte rasist men” (IRM) som var upphovsman till ryktet.

I en IRM-artikel skriver sajten om det osannolika att Åkesson ska ha fått en faktura för namnbyte. Artikeln bar rubriken ”Nej, Åkesson har inte fått en faktura för namnbyte till ”bajskorv” och var författad av Myra Åhbeck Öhrman som bland annat skrev följande: ”Vi ser det därför som högst osannolikt att det skulle ha gått till som han säger att det gjorde, även om det känns både fullt möjligt och rimligt att många skulle vilja byta Jimmies efternamn till ”bajskorv”.” På relativt kort tid fick artikeln tusentals delningar på sociala medier.

Kort efter publiceringen nåddes IRM:s redaktion av ny information vilket ledde till att sajten gjorde en korrekt rättelse och bytte rubriken till ”Rättelse: Åkesson kan ha fått en faktura för namnbyte till ”bajskorv”. Efter rättelsen skriver IRM: ”Rättelse: Ny information från Skatteverket har nått redaktionen, där en paragraf gömd på en dammig sida av verkets sajt upplyser om att ”Om avgiften inte är betald ska Skatteverket skicka ett föreläggande till sökanden. Om sökanden ändå inte betalar avgiften kommer ansökan att avvisas.”. Myra ber ödmjukast om ursäkt för denna miss, och lovar att aldrig publicera en nyhet innan morgonkaffet igen. Huruvida Åkesson skickats ett föreläggande om sitt påstådda namnbyte till ”Jimmie Bajskorv” låter vi därför fortsatt vara osagt.”

Nu kan vi på Aktuellt Fokus berätta att SD-ledaren faktiskt talade sanning. Jimmie Åkessons påstående visade sig vara offentliga handlingar. Vilka vi på AF-redaktionen har kommit över. I handlingarna framgår det tydligt att någon faktiskt har försökt byta SD-ledarens efternamn till ”Bajskorv”.

Kommentar: ”Inte rasist men” brukar göra ett kanonbra jobb men ibland går det för fort i nyhetsvärlden. Det har vi på AF full förståelse för.

Beträffande ”kiss och bajs”-humorn: Det finns ingen anledning till att antirasister ska bete sig på det sättet men vi på Aktuellt Fokus vill gärna låta den skyldiga komma till tals. Känner du dig träffad? Kontakta oss redaktionen@aktuelltfokus.se

Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se