Kontakta oss

UTRIKES

Danska regeringsförslaget: Rika ska ha mildare straff än fattiga

Publicerat

den

DANMARK Den danska högerregeringen vill införa hårdare straff för arbetslösa och lågavlönade arbetarklasspersoner. Det meddelar den danska justitieministern Søren Pape Poulsen (Konservative).

I korthet handlar det danska regeringsförslaget om att utdela hårdare straff beroende på vilken gatuadress man bor på. Högerregeringen kallar lagförslaget för ett ”gettopaket” men exakt vilka brott högerregeringen har Søren Pape Poulsen inga svar på i dagsläget men han uppger att brott i så kallade ”getton”, det vill säga fattiga arbetarklassområden, ska ge dubbelt så hårda straff.

Risken för att gängkriminella kommer kunna få straffrabatt beroende på vilken adress dom bor på är överhängande. Med andra ord: Silkesvantar till kriminella MC-gäng i medelklasstadsorter och hårdhandskar mot kriminella gäng i fattiga arbetarklassområden.

Enligt Pape Paulsen är förslaget till för att säkra medborgarna som bor i de gettomärkta områden. Om säkerheten ute på landsorterna och före detta industrisamhällen är den danska ministern tyst om. Enligt danska polisen finns över hundra kriminella MC-klubbar i Danmark fördelat på 1250 registrerade medlemmar. Majoriteten av dessa återfinns inte i så kallade ”gettoområden”.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se