Kontakta oss

INRIKES

Därför bryter Vänsterpartiet med S+MP

Publicerat

den

BORÅS Vänsterpartiet bryter det rödgröna samarbetet i Borås. ”Vi tänker inte bidra till att vrida politiken åt höger” säger Vänsterpartiets ordförande Ida Legnemark till Aktuellt Fokus.

I Borås har Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelat att de tänker bilda styre med Centerpartiet och Liberalerna. Som svar på S och MP:s högervridning väljer Vänsterpartiet att avbryta det rödgröna samarbetet ute i nämnderna. Aktuellt Fokus har pratat med V-ordföranden Ida Legnemark.

För Vänsterpartiets del innebär högervridningen att V inte kommer få en kommunalrådsplats och att man mister reellt inflytande. När Ida Legnemark beskriver turerna säger hon att det har satts något slags ära i att utestänga Vänsterpartiet från inflytande.

– De har satt en ära i att utestänga oss från all möjlig insyn och inflytande…Trots att vi är fjärde största parti får nästan alla andra partier utom V kommunalrådsposter.

Hur tänker ni agera rent konkret nu framöver?

– Det som är grejen är att vi är valda året ut i olika nämnder och sitter som ordförande och andra vice ordförande i ganska många nämnder. Just nu ser det ut som om det hade varit ett rödgrönt styre med V, S och MP i dessa nämnder. Det är här vi har meddelat att vi nu bryter med S och MP.

Enligt Ida Legnemark är det tydligt att Socialdemokraterna har tagit Vänsterpartiets stöd för givet. Dessa dagar är nu över, säger hon.

– Jag känner att de tror att de bara kan ta oss för givet som i att vi ska stödja deras förslag. Men nu blir det inga fler gemensamma gruppmöten och inga fler gemensamma förslag. Vi tänker ta ställning som ett självständigt parti. Sen får väl de söka stöd hos sina nya kompisar till höger.

Med tanke på sossarnas liberalisering de senaste 35-40 åren. Varför har ni inte avbrutit samarbetet tidigare?

– Vi har lyckats få relativt stort genomslag i det samarbete vi haft. Bland annat lyckades vi driva igenom en skattehöjning för att öka resurserna till skolan, vi fick igenom beslut om att låta de ensamkommande ungdomarna stanna i Borås och fullfölja sin skolgång även efter att de fullt 18 år, vi har riktat mer resurser till socioekonomiskt utsatta områden med mera. Sett till antalet mandat i fullmäktige har Vänsterpartiet haft ett stort genomslag och våra väljare har fått stor påverkan för sin röst. Nu väljer S i stället att samarbeta högerut och det kommer utan tvekan påverka vardagen för boråsarna på ett negativt sätt.

Efter valet har Vänsterpartiet fört flera samtal om hur partiet ska kunna bli ett vasst oppositionsparti. Ett av de första stegen kommer bli att syna Socialdemokraternas vänsterprofilering och avslöja deras högerpolitik för väljarna.

– I Borås har sossarna profilerat sig som vänstersossar. Det kan man ju skratta lite åt som vänsterpartist men det beror ju givetvis på vad man jämför med. Men nu när S ska samarbeta med C och framförallt L som kanske är det parti som ligger längst till höger av Allianspartierna i Borås, så kommer S bli tvingade att kompromissa. Det kan inte komma något annat än kompromisser och högerpolitik ur ett sånt samarbete. Då måste vi vara i tydlig opposition från början så vi ser framemot att ställa massa skarpa frågor i fullmäktige och i nämnderna. Vi kommer göra allt man kan göra inom ramen för de parlamentariska gränserna.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se