Kontakta oss

DEBATT

Folkomröstningen i Rumänien är ett hån mot alla människors lika värde

Publicerat

den

DEBATT Joakim Månsson Bengtsson skriver om dagens HBTQ-fientliga folkomröstning i Rumänien. Enligt dagens debattör är folkomröstningen ett hån mot alla människors lika värde.

Rumänien kommer den 7 oktober att folkomrösta för en förändring av definitionen av äktenskap som kommer garantera att inga samkönade äktenskap får äga rum. I lagen idag står att äktenskapet ska ingås mellan två makar. Nu vill Rumäniens konservativa parti och dess parlament att det ska ändras till att äktenskap ingås mellan man och kvinna. Folkomröstningen kommer vara sista steget mot en sådan förändring vilket skulle göra situationen än värre för hbtq+ personer i Rumänien. Homofobin tillåts flöda fritt i en debatt som denna och i landet är det redan svårt som det är att vara hbtq+ person.

Många är diskriminerade i Rumänien. Kvinnor, romer, hbtq+ personer och personer med normbrytande funktionsvariation och många har en dubbel eller trippel utsatthet. Folkomröstningen idag gör situationen för många som redan har det svårt att leva fritt i landet ännu svårare.

Genom mitt arbete för att förbättra situationen för EU-medborgare som befinner sig i utsatthet i Sverige, de allra flesta romer från Rumänien som framförallt befann sig i Lund, har jag mött hundratals medmänniskor som delgett sina erfarenheter av Rumänien. Inte minst i jämförelse med Sverige. På härbärget har vi pratat om regnbågsflaggans innebörd, hbtq+ personers rättigheter och mänskliga rättigheter generellt. I maj 2017 bjöd jag med de boende på härbärget i Lund att delta i Lundaprides pridetåg och alla kom. Det var första gången de gick i en prideparad men de gick där med glädje, sjöng den rumänska nationalsången och pratade i såväl SVT som till andra medier om hur de gärna gör detta igen.Tills allas mänskliga rättigheter tillgodoses. ”Detta är omöjligt för oss att prata om i Rumänien, jag är så glad att det är friare i Sverige” sa flera till mig.

I med vänskapen som växte fram i Lund följde jag flera gånger om året med till Rumänien när mina vänner åkte hem för att hälsa på deras familjer på den rumänska landsbygden. Här fick jag tillfälle att träffa homosexuella rumäner som lever i princip gömda. De går nästan inte ut ur huset eftersom de känner sig så otrygga. Inne i den närliggande staden träffade jag en rumän som jag började dejta. Det var nytt för mig att inte kunna vistas i dagsljus tillsammans. Det var först efter nattmörkrets inbrott som vi kunde ses. Oron och otryggheten är idag stor och folkomröstningen gör den större. För alla som tror på alla människors lika värde gör detta ont i själen och för oss som har erfarenhet av hbtq+ personers dilemman i övrigt är känslan obeskrivlig. Vi är inte fria förrän alla är fria.

Det som kan stoppa lagen är en stark reaktion för mänskliga rättigheter från det rumänska folket. En tredjedel av de 18 miljoner röstberättigade måste rösta för att folkomröstningen ska vara giltig. Jag, likt internationella och rumänska hbtq-organisationer, uppmanar och vädjar till de jag känner om bojkott. Vad detta galna förslag till förändring i lagen dock skulle kunna medföra är en debatt om hbtq+ personers rättigheter i Rumänien, som nämnt måste säkerställas och tillgodoses. Därför riktar jag ett stort tack till de EU-parlamentariker, däribland Feministiskt Initiativs representant Soraya Post, som gemensamt skrivit till den rumänska premiärministern om just detta.

Låt oss gemensamt vända debatten, från konservativ homofobi till progressiva förslag för att säkerställa och respektera mänskliga rättigheter för alla oavsett sexuell läggning. I EU ska såväl internationella som europeiska konventioner om mänskliga rättigheter följas och respekteras. Möjligheten att uppmuntra, uppmärksamma och pusha för detta i alla dess medlemsländer är för mig ett starkt argument för EU-medlemskap.

Joakim Månsson Bengtsson – initiativtagare till föreningarna Hjälp tiggare i Lund och Coloboratie Lund-Maxenu samt ersättare i Feministiskt Initiativs partistyrelse
redaktionen@aktuelltfokus.se