Kontakta oss

ARBETSLIV

Därför kommer miljontals kvinnor strejka 8 mars

Publicerat

den

ARBETSLIV| I mer än 40 olika länder planeras nu en stor transnationell strejk på internationella kvinnodagen. I Sverige förväntas tiotusentals kvinnor delta i strejken. I ett nytt videoklipp från svenska feminister berättar dom varför det är viktigt att slå mot systemet. Se youtubeklipp ovan.

Backas upp av fackförbund

Ett stort antal svenska aktivistgrupper och rörelser har deklarerat sitt stöd för kvinnostrejken. Exempelvis har det radikala fackförbundet SAC varslat om strejk. På sin webbplats skriver SAC att strejken är politisk och att man tänker ta tillbaka kvinnodagen.

”Den 8 mars 2017 går vi ut i strejk! SAC kommer varsla kvinnliga medlemmar i en 24 timmar lång politisk strejk på internationella kvinnodagen. Vi gör det för att vi har fått nog. Nog av att kvinnors arbete värderas lägre på arbetsmarknaden. Nog av högerpopulismen som hotar våra rättigheter. Nog av att kvinnor utsätts för våld i hemmen och det offentliga! Vi tänker ta tillbaka kvinnodagen och göra den till en kampdag. Kvinnodagen instiftades av arbetarrörelsen, och handlar inte om att visa lite extra uppskattning, utan om att vi ska få alla rättigheter som män tar för givna.”

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se