Kontakta oss

NOTISER

Debattörerna om polisen: Grip mordbrännarna istället för att trakassera hjälparbetare

Publicerat

den

tumblr_na05d7r0Mo1sj66qgo1_500
DEBATT | Nyligen gick Tysklands justitieminister ut och fördömde den rasistiska gruppen Pegida som ”retoriska brandstiftare”. Uttalandet kom i samband med en uppmärksammad knivattack mot en borgmästarkandidat i Köln, en händelse som skakade Tyskland. Men lika mycket syftade ministerns ord på den våg av brandattacker mot flyktingboenden som har ägt rum i den rasistiska rörelsens kölvatten.

Sedan Pegida började marschera på gatorna i tyska Dresden för ett år sedan har antalet attentat mot flyktingboenden ökat dramatiskt. Bara i år har nästan 500 attacker ägt rum. I Sverige har vi sett liknande attacker – men våra ”retoriska brandstiftare” är inte en utomparlamentarisk rörelse. Våra retoriska brandstiftare heter SD.

När Sverigedemokraterna gick ut med sin kampanj om att ”stänga Sveriges gränser” lät effekten inte vänta på sig. Redan har det skett ett flertal brandattacker mot flyktingboenden runt om i landet och två människor har fått sätta livet till i ett rasistiskt terrordåd. Samtidigt kartlägger och offentliggör sverigedemokratiska politiker adresserna för tänkta flyktingboenden. Sambandet mellan SD:s hets och brandattentaten är klart, något som en bra kartläggning av den antirasistiska stiftelsen Expo visar (http://expo.se/2015/uppmaningar-till-mordbrand-och-terrordad-i-sd-vanliga-facebookgrupper_6953.html).

Av de mordbränder som riktats mot flyktingboenden i Sverige i år har polisen inte gripit någon misstänkt. Samtidigt har man beslutat att sätta in extra polisresurser för ”inre gränskontroller” och permanent bemanning på Trelleborg färjeterminal och Malmö centralstation, dit många nyanlända flyktingar ankommer.

De stärkta ”inre gränskontrollerna” har mest gått ut på ut på att polisen hindrar frivilliga hjälparbetare från att köra flyktingarna till tillfälliga boenden och hindrar hjälparbetare från att dela ut mat och andra förnödenheter vid Migrationsverkets lokaler. Polisen har till och med gripit frivilliga som försökt köra flyktingar till boendena och hotat dem med fängelse för ”människosmuggling”.

I Malmö har muslimska församlingen tvingats stänga ner sin verksamhet med flyktingmottagande i turkiska moskén, en lokal med 200 sovplatser, som en följd av polisens trakasserier (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=519618954870931&id=514477425385084).

Vi kräver att polisen slutar trakassera frivilliga hjälparbetare och istället börjar prioritera brandattackerna mot flyktingboenden som de terrordåd de är. Vi uppmanar också alla att fortsätta stödja Kontrapunkt i Malmö, Refugees Welcome och alla liknande initiativ för att hjälpa flyktingar över hela landet. Tillsammans är vi starka – rasismen ska krossas!

No Pegida Sverige