Kontakta oss

ARBETSLIV

Här toksågar poliserna SD-förslaget om ny polisreform

Publicerat

den

FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN

INRIKES   Sverigedemokraterna vill införa en ny sorts poliser med kortare utbildning som har rätt att bära vapen. Förslaget som kan leda till lönedumpning inom polismyndigheten fullkomligen toksågas av poliser på sociala medier.

Sverigedemokraternas nya reformförslag innebär att polismyndigheten kommer delas upp i två lag där B-laget kommer ha kortare utbildning och ska arbeta med ingripande- och ordningsinsatser. Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, motiverar förslaget med att Sverige behöver ett snabbspår till polisyrket.

– Vi behöver se över alternativa möjligheter, och då tycker vi att man ska utreda ett slags snabbspår för människor som har arbetat som till exempel ordningsvakter eller haft vissa befogenheter inom Försvarsmakten, som då skulle kunna få tjänst som en sorts assisterande poliser, säger Henrik Vinge till Sveriges Radio.

SD-förslaget och Henrik Vinges prat om snabbspår till polisyrket har inte tagit emot speciellt väl av svenska poliser. På Twitter har flera poliser sågat Sverigedemokraternas idéer vid fotknölarna.

”Är inte övertygad att detta är bra. Även om det skulle ge fler ”kapabla väktare” på gator och torg.”, skriver polismannen Andreas Lekare på Twitter.

”Nej, vi ska inte förkorta polisutbildningen. Nej, vi ska inte ta in militären.
Höj lönerna, locka tillbaka de som slutat, ge oss administrativt stöd. Så får vi kvalité o fler synliga poliser snabbast.”, skriver polismannen Peter ”Peppe” Larsson på Twitter.

Här nedan är några av alla polisreaktioner på Sverigedemokraternas förslag.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se