Kontakta oss

NOTISER

Den alternativa ekonomin i Grekland som politikereliten inte vill prata om

Publicerat

den

kris_gris
GREKLAND | Den senaste tiden har det talats högt om Grekland. Syriza, folkomröstningen, Grexit och Greklands påstådda ekonomiska kris. Det är nästintill omöjligt att ha missat nyhetsrapporteringen om Grekland. Samtidigt är det mycket som har utelämnats i den borgerliga gammelmedian. Hemma i Sverige får vi enbart veta vad som sker i Grekland utifrån vad massmedia rapporterar. En av de mest intressanta utvecklingar i landet som har utelämnats är TEM.

TEM står för Lokal Alternativ Enhet. I staden Volos i norra Grekland är det en kontraekonomi som växt fram som ett alternativ till EU-kapitalismen. Kontraekonomi är en marknadssocialistisk praktik som har sitt ursprung från filosofen Pierre-Joseph Proudhon.

Vad är då TEM?
TEM beskrivs som delvis en valuta och delvis byteshandel. Personer kan registrera sig på en lista på nätet. De börjar med noll på sitt konto och för att få krediter delar de med sig av varor eller tjänster som efterlysts. På listan läggs det ut annonser när folk behöver få något gjort. Det kan röra sig om allt ifrån matlagning, datorservice eller till att måla hus. För utfört arbete belönas personen med krediter. Samtidigt anordnas det fria marknader där folk kan spendera sina krediter. På marknaden säljs allt ifrån lokalt odlad mat till elektronik. Tusentals greker använder sig av den alternativa ekonomin men trots det är det inget massmedia vill prata om.

Volos är inte ensamma om att försöka etablera kontraekonomier. Kontraekonomin har även växt fram som ett alternativ till kapitalismen i städerna Patras och Thessaloniki fast där kallar man systemet för Ovolos istället. Det är en annan form av kontraekonomi med sin grund ur LETS och tidbanker.

Kontraekonomierna är lagliga efter att det grekiska parlamentet godkände en lag för att gynna alternativa former av entreprenörskap och lokal utveckling 2011 . Genom kryphål i lagen kan kontraekonomierna slippa statliga regleringar då de anses vara icke vinstdrivande. Ovolos får också kommunalt stöd i några av de kommuner de är aktiva inom.

Samtidigt som massmedia fått oss att stirra blint på att Syriza ska komma med en lösning eller att grekerna måste acceptera EU:s krav har det alltså dykt upp alternativ till maktelitens system. Kontraekonomierna är ett tecken på att det finns alternativ och en annan värld är möjlig.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se