Kontakta oss

NOTISER

Turkiska staten stänger ner svenska Facebooksidor – Vill förhindra hjälpsändningar till ISIS-offer

Publicerat

den

facebook
INRIKES| Rojavakommittén i Sverige gjort ett uttalande med anledning av att Facebook under dagen har valt att stänga ner Rojavakommittén och andra Facebook-sidor i Sverige relaterade till situationen i Rojava i norra Kurdistan. Kommittén har begärt en förklaring men ingen har angetts. Turkiska staten har sedan länge försökt hindra spridandet av information om läget i Rojava och för andra kurder som i skrivande stund slåss för sin existens mot islamistiska ISIS.

Rojava kommitténs uttalande i helhet:

Uttalande från Rojavakommittéerna 1 aug 2015, kl 14.00

Under dagen har Facebook valt att stänga ner vår och andra sidor i Sverige relaterade till situationen i Rojava i norra Kurdistan.

Ingen förklaring har angivits men mot bakgrund av Facebooks juridiska säte i USA samt den geopolitiska situationen så är den mest troliga förklaringen att man valt att göra detta efter påtryckningar från sympatisörer till Erdogan och den turkiska staten.

Vi har just nu volontärer på plats i Turkiet som med egna ögon har sett hur svårt det är för förnödenheter att nå fram. Stora laster med vatten och annat basalt material hindras i flera dagar helt utan orsak samtidigt som behovet är akut.

Den turkiska staten gör allt de kan för att hindra hjälp från att nå Kobane. En metod är att hindra spridandet av information om läget i Kobane, vilket var en huvuduppgift för vår Facebooksida.

Rojavakommittéerna uppmanar till ett öppnande av gränsen mellan Kobane och Suruc samt att Facebook omedelbart lyfter sin blockad av sidor som sprider information om situationen i Kobane då detta försvårar hjälpinitiativ från att startas och i förlängningen från att nå det krigsdrabbade området.

Om oss
Rojavakommittéerna är en stödorganisation som skickar volontärer och material till Kobane. Bland genomförda projekt finns ekonomiskt stöd till återuppbyggnad av sönderbombade skolor, bygge av musikstudio och lekpark för barn samt volontärer till rehabiliteringscenter för skadade YPG/YPJ-kämpar.

Här finner du Rojavakommittéernas nya Facebook-sida: https://www.facebook.com/rojavakom?fref=ts

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se