Kontakta oss

UTRIKES

Rekordstora 8 mars-demonstrationer väntas efter norska anti-abortlagar

Publicerat

den

NORGE Rekordstora kvinnodags-demonstrationer väntas i Norge på grund av den högerkonservativa regeringens planer på inskränkningar i aborträtten. ”Väldigt, väldigt många är provocerade” säger den ansvariga för Oslos 8 mars-kommitté.

I år väntas rekordstora demonstrationer på Internationella kvinnodagen i Norge sedan den nya regeringen gått ut med att de vill försämra aborträtten. Sedan januari består den nya högerkonservativa regeringen av liberala Høyre, Kritsdemokraterna och rasistiska Fremskrittspartiet.

– Regeringen har använt kvinnors rättigheter som ett förhandlingskort och gjort ingrepp i kvinnors rätt till självbestämmande. Väldigt, väldigt många är provocerade, berättar Hanne Størset, ansvarig för Oslos kvinnodags-demonstrationen till norska NTB.

Väntar sig rekordstort deltagande

”Försvara rätten till självbestämd abort” är parollen för demonstrationen i den norska huvudstaden. Hanne Størset väntar sig ännu fler deltagare än rekordåret 2014 då 15.000 slöt upp.

– Det tenderar att komma dubbelt så många som anmält sig på Facebook. Förra året tryckte 5000 att de kommer och det kom 12.000, berättar Størset. I år har redan 12.000 anmält att de kommer delta.

– Vi ser att det händer saker i städer som vanligtvis inte har några aktiviteter alls på åttonde mars, fortsätter Størset. I år mobiliseras det extra.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av socialistiska Andra Internationalen och uppmärksammas idag över hela världen. I flera länder är dagen nationell helgdag, dock ej i Sverige.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se