INRIKES
Digitaliseringen går framåt men ojämnt


iFOKUS Digitaliseringen fortsätter. Sverige har behållit sin position som ett av världens mest uppkopplade länder. Nästan all media har digitaliserats men de flesta har ett större förtroende för traditionella leverantörer och tjänster. Samtidigt finns det fortfarande en stor grupp som inte är uppkopplad, och som lever i ett digitalt utanförskap.
Nästan alla har internet
90 procent av svenskarna har tillgång till internet i sina hem. Detta är antingen via bredband eller mobilnätet. Redan 2018 rapporterade OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) att Sverige var ett av de mest framstående, digitaliserade medlemsländerna. Vi var det mest uppkopplade landet i hela Europa och hamnade strax bakom Sydkorea sett till hela världen. Trots utbredningen finns det flera punkter som Sverige kan och måste bli bättre på. Internethastigheten på landsbygden behöver bli snabbare och IT-säkerheten måste öka.
Traditionell media byts ut
Gränserna mellan mediekanalerna har börjat att suddas ut. Musiktjänster har börjat att sända radio och poddar. Videotjänster har börjat att sända musik. Enligt rapporter från Internetstiftelsen fortsätter det digitala läsandet och lyssnandet att öka. Papperstidningen tappar för den digitala tidningen, även om det är många som föredrar att läsa en digital version av papperstidningen. Det finns också ett större förtroende för de nättidningar som har, eller i alla fall har haft, en papperstidning.
Samtidigt ökar spelandet på internet och det finns spel för alla målgrupper. 3 av 5 svenskar spelar så kallade nöjesspel. Drygt 40 procent av dessa spelar varje dag. Spel om pengar delas in i en egen kategori, trots att det är spel som spelas på nätet via datorn, i mobilen och surfplattan. Likt flera tidningsredaktioner har anrika spelbolag följt med i tiden och digitaliserats. William Hill går tillbaka mer än 85 år och har sin sportsbook och sina casinospel tillgängliga på nätet. Deras utbud har utvecklats genom efterfrågan och de samarbetar med spelleverantörer som NetEnt och Evolution Gaming. De har lagt till moderna betaltjänster och använder säkerhetsprotokollen som förväntas idag.
Digitalt utanförskap är ett problem
Trots Sveriges digitalisering finns det ett digitalt utanförskap. Nästan en miljon svenskar har inte tillgång till internet. Majoriteten är 65 år och äldre, låginkomsttagare och glesbygdsbor. Riksdagen har lagt fram förslag på hur det digitala utanförskapet ska minskas och hur de snabbare ska bygga ut fibernätet.
Däremot är det inte bara tillgången till internet som är ett problem. Det handlar också om kunskap. Äldre generationer hann aldrig digitaliseras genom sina arbeten och har inte presenterats för den tekniska utveckling som många har gått igenom från 90-talet fram till idag. För att de ska digitaliseras behöver de lära sig att använda datorer och mobiltelefoner. Det handlar inte bara om att hjälpa dem att socialisera sig och ta del av digital media. Det har blivit svårare att uträtta ärenden utan internet och tjänster som e-legitimationer. Det är nästan omöjligt att köpa buss- eller tunnelbanebiljetter utan en mobiltelefon.
Digitaliseringen går framåt, men kanske inte på de allra viktigaste ställena. Alla måste inkluderas innan samhället blir kontantlöst och traditionella dagstidningar och övrig media läggs ned. Det finns flera fördelar med att vara uppkopplad och alla borde få ta del av det.