Kontakta oss

INRIKES

Ny BLM-demonstration planeras i Göteborg

Publicerat

den

Faksimil Twitter

INRIKES    Igår tvingades polisen upphäva en fredlig Black Lives Matter-demonstration i centrala Stockholm. Anledningen var för att sammankomsten bröt mot folksamlingsförbudet som innebär förbud mot folksamlingar på över 50 personer. I samband med avhysningen attackerade polisen flera människor med pepparsprej. Nu planeras en ny demonstration i Göteborg.

En av demonstranterna som blev attackerad av polisen är 21-åriga Vendela Saajakari. Till tidningen Expressen uppger Vendela hur hennes hud började sticka och hur hon började hosta när hon blev pepparsprejad på bröstet och halsen.

– Det var lugnt vid slottet så jag fattar ingenting. Vi har gått bredvid polisen hela dagen och jag full förståelse för dem, men inte för kravallinsatsen, säger Vendela Saajakari.

Ny demonstration på söndag

Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att ytterligare en Black Lives Matter-demonstration planeras i Sverige. Den här gången är det unga personer i Göteborg som planerar att demonstrera söndagen den 7 juni. Demonstrationen är tänk att hållas på Heden i centrala Göteborg. Initiativtagaren är en 20 årig kvinna från Varberg.

Tanken med den kommande demonstrationen är demonstranterna ska delas upp i block med 50 personer i varje. Men hur det skulle gå till rent praktiskt är det ingen som kan svara på i nuläget. I skrivande stund har 2300 personer aviserat att dom tänker delta i söndagens demonstration. Flera tongivande antirasister i Göteborg har fördömt demonstrationsplanerna och vädjar till människor att tänka på den pågående pandemin och smittrisken.

”Öh, det pågår en pandemi, du förstår vad en pandemi är för något va? Bra sak, men taktiskt korkat att arrangera nåt stort nu, kommer få fler emot saken än för.”, skriver mångårig antifascist.

”Snälla pretty please, går det inte vänta tills i höst? VG-regionen har aldrig haft nån corona-kurva att tala om, det betyder att väldigt få har haft smittan och att ett stort event med stor sannolikhet kommer skapa ett utbrott. Det kan inte vara värt det för den lilla positiva effekt ett sånt här event möjligen kommer ha. Snälla tänk igenom detta.”, skriver en av antirasisterna.

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se