Kontakta oss

UTRIKES

Drönarattacker halverar Saudiarabiens oljeproduktion

Publicerat

den

UTRIKES  Mer än hälften av Saudiarabiens oljeproduktion halverades efter attacker från Jemenitiska Huthirebellerna. Tio drönare med sprängmedel lyckades slå till mot oljebolaget Saudi Aramcos under lördagen.

Efter drönarattackerna har Saudiarabien beslutat att stänga ner hälften av regimens oljeproduktion, det uppger Wall Street Journal. Beslutet kommer att innebära enorma miljardförluster för regimen. Den totala förlusten uppges ligga på drygt fem miljoner fat om dagen – det vill säga cirka fem procent av världens totala oljeproduktion.

Efter Saudiarabien, USA och Gulfstaterna invaderade Jemen 2015 råder det fullskaligt krig i landet. Kriget har beskrivits som världens värsta och mest akuta humanitära kris. Konflikterna har utvecklats till ett geopolitiskt spel där stormakter som Iran och dess allierade stödjer shiaislams0ka Huthirebellerna. På andra sidan har vi Saudiarabien och Al Qaeda som vill att Jemen ska bli mer wahabistisk.

Saudiarabien är sedan länge en av världens värsta diktaturer och anses ha en liknande syn på religion som Islamska Staten.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se