Kontakta oss

NOTISER

Drönare sätts in mot konservativt kvinnoförtryck i Polen

Publicerat

den

army-drones-deliver-3d-printed-pizzas-soldier-outposts-30-minutes-less-1
UTRIKES | Situationen för kvinnorna har blivit sämre. Ju mer makt de radikal- och socialkonservativa har fått i landet desto sämre har situationen blivit för kvinnorna. Nu sätter kvinnorättsrörelser in drönare i kampen för kvinnors rätt till sin egen kropp.

Tanken är att den så kallade ”abortdrönaren” ska lyfta från Tyskland på lördag och flyga till den polska gränsstaden Slubice där den kommer att mötas upp av kvinnorättskämpar. De ska i sin tur ska dela ut abortpillren till behövande kvinnor.

Polen är ett mycket konservativt och kristet land. Polen är ett av få länder i Europa där en kvinna bara får göra en laglig abort om det finns bevisning för att hon våldtagits eller utsatts för incest, om hennes liv är hotat eller om fostret är gravt missbildat.

Uppskattningsvis sker minst 50 000 illegala aborter i Polen varje år. Kvinnorna riskerar sina liv eftersom läkarna som utför dem ofta använder gammal utrustning och förlegade metoder. Samtidigt är de illegala aborterna dyra och kan kosta upp emot 40 000 kronor.

Kvinnorättsrörelserna som i huvudsak består av vänsteranhängare och en del liberaler säger till polska medier att de vill uppmärksamma Polens restriktiva abortlagar och hjälpa kvinnor. Från myndigheternas sida ser man inte lätt på att kvinnor ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp. De konservativa makthavarna hotar med att skjuta ner drönaren om den sätts i bruk.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons