Kontakta oss

INRIKES

Här plagierar S-toppen moderatpolitikern Anders Ågren

Publicerat

den

INRIKES I S-toppens debattartikel använde han exakt samma ordval och fraser som Moderatpolitikern Anders Ågren. Men enligt S-politikern är det inga konstigheter.

”Aktuell forskning visar att en kommun behöver minst 200 000 invånare för att få en attraktiv och mångfasetterad arbetsmarknad.” Så skrev Kommunstyrelsens ordförande i Umeå, Hans Lindberg (s) under rubriken ”Bra för hela Norrland att Umeå växer”. Rubriken publicerades till en debattartikel i Folkbladet den 29 mars 2017. Det är bara ett problem, det är inte Hans Lindberg som har skrivit textraden ifråga.

Upphovsmannen till textraden är ingen mindre än Anders Ågren, moderat oppositionspolitiker från Umeå. Redan den 5 juli 2016 publicerade Ågren ovanstående tes på sin privata blogg. Tesen framfördes i artikeln, ”Umeå behöver en borgerlig offensiv”.

Ingenstans i debattartikeln refererar Hans Lindberg till Anders Ågren. Istället för Lindberg snarlika resonemang som återfinns i högerpolitikerns ursprungliga blogginlägg.

Aktuellt Fokus ringde upp Hans Lindberg för att fråga varför han plagierar texter från högern. Trots att Hans Lindbergs debattartikel använder exakt samma meningar och fraser som publicerades på Anders Ågrens blogg, vill han inte erkänna att han har plagierat. Enligt Hans Lindberg är det inga konstigheter eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna har enats i kommunfullmäktige om att Umeå ska växa till 200 000 invånare.

I din debattartikel, ”Bra för hela Norrland att Umeå växer” plagierar du text som moderatpolitikern Anders Ågren har författat. Varför gör du det?

– Jag har haft den uppfattningen hela tiden så jag har inte plagierat något, säger Hans Lindberg som därefter börjar prata om Norrlands tillväxt.

Du skriver ”Aktuell forskning visar att en kommun behöver minst 200 000 invånare för att få en attraktiv och mångfasetterad arbetsmarknad.” – Enligt våra noteringar skrev Anders Ågren exakt samma sak den femte juli 2016.

– Ja alltså det är vad vi brukar använda oss av i kommunen så det är inga konstigheter i det avseende.

Så du ser inga konstigheter med att din och Anders Ågrens rader är exakt likadana?

– Men alltså vi har fattat ett beslut i fullmäktige och vi har dokument som beskriver det här så det absolut inga konstigheter, säger Hans Lindberg.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se