Kontakta oss

INRIKES

KD:s eftervalsanlys: Utnyttja Pride som alibi

Publicerat

den

INRIKES KD-ledaren Ebba Busch Thor och co utnyttjar Pride för att inte framstå som HBTQ-fientliga. Det framgår i partiets eftervalsanalys finns publicerad på KD:s hemsida.

De flesta partier som ett tillfälle för samarbete och sammanhållning men inte Kristdemokraterna. Enligt Kristdemokraterna är Pride snarare ett tillfälle där KD-företrädare kan ta debatten mot RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

I eftervalsanalysen slår man fast att KD:s deltagande på Pride skapar interna diskussioner, men i det stora hela anser man partiet tjänar på att utnyttja Pride-plattformen. Anledningen är för att Kristdemokraterna inte lika enkelt kan stämplas som homofober.

”Ett deltagande på Pride gör det också lättare för olika partiföreträdare att med större trovärdighet ta debatten mot exempelvis RFSL i frågor där man intar olika positioner eftersom partiet med sitt deltagande inte lika enkelt kan stämplas som homofobiskt.” skriver Kristdemokraterna i eftervalsanalysen.

Kristdemokraterna skriver även att Pride kan sänka trösklarna för potentiella väljare som tvekar på grund av KD:s HBTQ-fientlighet.

”Valutvärderingsgruppens analys är därför att partiets deltagande i Pride möjligtvis skapar en del interna diskussioner men är knappast en fråga som får väljare att överge partiet. Däremot kan ett deltagande på Pride sänka trösklarna till partiet bland potentiella väljare som tvekar att rösta på KD just på grund av HBTQ-frågan.”

 

Källa: Kristdemokraterna

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se