Kontakta oss

INRIKES

Lars Adaktusson och den konservativa extremismen

Publicerat

den

INRIKES Riksdagsledamoten Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på ett konservativt hatmöte där fascismen hyllades. Nu får Adaktusson hård kritik från bland annat Liberala Ungdomsförbundet och RFSU.

Svenska KD-toppen Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på högerextrema mötet, Transantlantic Summit som hölls i Colombia förra veckan. Det kunde Dagens ETC avslöja i förrgår. Seminariet anordnades av högerradikala nätverket Political network for values. På sociala medier avfärdar Lars Adaktusson med att han även deltagit på möten med företrädare för ultrakonservativa Saudiarabien. Det är andra gången Adaktusson deltar på nätverkets seminarier. Aktuellt Fokus har tagit en titt på det konservativa nätverket.

I styrelsen för PNFV finner man bland annat de kristna fanatikerna Benjamin Bull och Brian Brown från USA som driver korståg mot homosexuella. Sedan åratal har Amerikanska Human Rights Campaign klassat Benjamin Bull som en av USA:s värsta hatexportörer.

Även företrädare för ungerska Fidesz finns representerade i nätverkets styrelse. För bara några veckor sedan öppnade Kristdemokraterna upp för att utesluta framtida EU-samarbete med Fidesz. Men att mysa på hatmöten i Colombia är visst inga problem.

Under mötet hyllade PNFV:s ordförande, Jaime Mayor Oreja, Spaniens fascistiska diktator Franco. Andra talare angrep judiska affärsmän medans somliga utmålade genusvetenskap som ondska.

Reaktionerna på nyheten har varit många och hårda. En av de som går till hårdast angrepp mot Adaktusson är LUF-toppen Anders Viking Pettersson. På Twitter sågar han påståendet att Adaktusson bara får kritik från vänsterhåll. I samma inlägg beskriver han Adaktussons medverkan som skamlig.

Riksförbundet För Sexuell Upplysning, RFSU, har även de reagerat över KD-toppens medverkan. På Twitter beskriver RFSU:s ordförande Hans Linde deltagarna på hatmötet som mörkerkrafter som ingen svensk politiker borde vilka ha något att göra med.

 

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se