Kontakta oss

UTRIKES

Thailands diktator bortröstad

Publicerat

den

UTRIKES Den thailändska diktaturen åkte under söndags på en stor valförlust. Det är fortfarande oklart om diktatorn som haft makten sedan 2014 kommer att avgå.

I söndags var det parlamentsval i Thailand där en ny premiärminister skulle utses. Valets stora vinnare blev det liberala partiet Ny framtid som med 13,5 miljoner röster och får 151 representanter i parlamentet. På andra plats hamnade det socialdemokratiska partiet För thailändare med 10,3 miljoner röster och 141 representanter i parlamentet.

Diktatorns Prayut Chan-O-Chas parti Enad nation fick enbart 4,5 miljoner röster och totalt 76 platser i parlamentet tillsammans med militärens andra parti.

Även om diktatorn åkte på en stor förlust i valet har han fortfarande möjlighet att behålla makten på grund av reformer som genomförts under hans tid som diktator som inleddes efter en militärkupp 2014. Vem som utses till premiärminister avgörs av det thailändska parlamentet och senaten.

I parlamentet har de två anti-militaristiska partierna Ny framtid och För thailändare 292 representanter av 500. Senaten har 250 ledamöter som valts ut av militärjuntan. Den militärledda senaten har tillsammans med diktatorns parti i parlamentet tillräckligt med röster för att kunna behålla makten.

Partiet Ny framtid är relativt nytt och växte fram ur en demokratirörelse som skapats av ungdomar som velat ha tillbaka demokratin i Thailand. Tusentals aktivister har arresterats eller tvingats fly landet efter att ha kritiserat diktaturen och monarkin. Diktaturen har främst använt landets Lèse-majesté-lagen för att fängsla aktivister vilket lett till att partiet vill avskaffa den omtalade lagen. Lèse-majesté har under flera decennier använts hårt för att rensa ut all kritik mot landets monarki kritiker kunnat dömas till flera års fängelse men på senare tid också börjat användas för att stoppa kritik mot militärjuntan.

Demokratirörelsen var från börjar ledarlös och främst bestående av studenter och ungdomar där alla ansågs vara rörelsens språkrör. Partiet som sedan växt fram ur rörelsen har förändrat den synen och istället har en traditionell partiorganisation som leds av företagaren Pita Limjaroenrat. Partiet är liberalt och en form av motsvarighet till det svenska Centerpartiet men vill samtidigt bygga en välfärdsstat med en nyliberal ekonomisk modell.

Rödskjortornas återkomst
Valets andra vinnare, partiet För thailändare leds av Paetongtarn Shinawatra som är dotter till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Thaksin bildade ett socialdemokratiskt parti under 1990-talet, som sedan dess vunnit alla val för att senare förbjudas och ersättas av en militärjunta. Partiet som i flera gånger förbjudits men återuppstått med nytt namn brukar oftast kallas för rödskjortorna.

Sedan 2006 har Thaksin flytt landet. Thaksins syster Yingluck Shinawatra vann valet 2011 med över hälften av rösterna men avsattes av den nuvarande militärdiktaturen 2014. Yingluck blev satt under husarrest av militärdiktaturen men lyckades att fly landet.

Rödskjortorna bedriver en konservativ socialdemokratisk politik. Thaksin satsade stort på sjukvården och att bygga upp landets infrastruktur samt att satsa på småföretagande för att bekämpa fattigdom. Thaksin lanserade också ett ”krig mot droger” vilket enligt kritiker snarare handlade om att attackera landets muslimska minoritet som utmålades ligga bakom Thailands växande drogproblem.

Vill samarbeta för att avsätta diktatorn
För thailändare följer Thaksins fotspår och precis som partiet Ny framtid har de ambitionen att bygga upp en välfärdsstat men båda partier vill fortsätta med den nyliberala ekonomin.

De två partierna är överens i många frågor men skiljer sig främst på det sociala planet. Den stora skillnaden är att Ny Framtid är starka motståndare till monarkin medan För thailändare inte riktar någon kritik mot monarkin.

För thailändare främst talar om fattigdom så väljer Ny framtid att fokusera på andra kamper som samkönade äktenskap, kvinnors rättigheter och HBT-Q frågor medan För thailändare har en mer konservativ syn. Båda partier har kommit överens om att samarbeta för att avskaffa militärjuntan.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se