Kontakta oss

INRIKES

Efter misstankar om myndighetslögner – Nu tänker arga Malmöbor stoppa vräkningen av hemlösa

Publicerat

den

sorgenfripng

INRIKES | Malmö stad målade upp bilden av en miljökatastrof – visade sig vara nedskräpning – Nu tänker närmare 1000 personer skydda de hemlösa. Tusentals Malmöiter har reagerat och fått nog av stadens hantering av hemlösa. Efter beskedet om vräkning av över 100 hemlösa på en ödetomt i staden tänker mängder med människor protestera på måndag då vräkningen är planerad.

Den planerade vräkningen av över hundra hemlösa personer på Industrigatan upprör. På sociala medier manar privatpersoner, volontärgrupper och aktivistnätverk till samling. Den utomparlamentariska vänsterorganisationen Allt Åt Alla Malmö har bland annat startat ett evenemang på Facebook under parollen: ”Ingen ska flytta – Skydda lägret!”. I skrivande stund, bara timmar efter evenemanget offentliggjorts har över 900 personer valt att ansluta sig.

På Facebook-evenemanget skriver Allt Åt Alla Malmö att man vill se omfördelningar av resurser före angrepp mot samhällets mest utsatta som hemlösa och arbetslösa. Vänsterorganisationen går även till hårt angrepp mot kommunen och menar att Malmö Stads förklaringar endast är påhitt.

På måndag vräks Malmöbor från sina hem. Malmöbor som inte fått den mest grundläggande hjälp med sophämtning och avlopp kastas nu ut med den påhittade anledningen att det inte är rent nog där de bor.

Vi är alla överens om att tältläger inte är någon lösning. Att förstöra den enda fasta punkten som människor har löser inget. Lösningen är omfördelning av samhällets resurser.

Vi vet vad det här egentligen handlar om: klassförakt och rasism. De fattiga ska bort – till vilket pris som helst. Malmö är inte till för oss som bor här.

Nu säger vi emot. Det är nog nu. På måndag sluter vi upp för att stödja våra grannar och kamrater när kommunen kommer för att köra bort dem från deras hem. Samling från klockan 8:00 inför den planerade vräkningen klockan 10!

Den 3 mars i år lämnar Miljöförvaltningen in en anmälan till polisen om miljöbrott. I anmälan kan Aktuellt Fokus snabbt konstatera att anmälan handlar om nedskräpning. Med dramatik beskrivs sedan sopberg och något som närmast påminner om en miljökatastrof.

När Aktuellt Fokus var på plats under torsdagförmiddag märktes inget sådant.
När vi ringer upp Johanna Nilsson från Nätverket Solidaritet Med EU-migranter som vi träffade i lägret får vi reda på anledningen.
– Vi ordnade dit en container igår och den fylldes och tömdes på mindre än ett dygn.

När Aktuellt Fokus börjar granska Allt Åt Alla Malmös påstående får vi reda på att det har pågått kontunuerlig sophantering redan före Malmö Stads så kallade inspektioner ägde rum. Så sent som dagen före inspektionen hade området skickat iväg en lastbil med sopor.

sorgenfri4

När Aktuellt Fokus frågar Johanna Nilsson om de inspektioner Miljöförvaltningen har påstått sig göra finner hon inte det konstigt att inspektörerna kan ha funnit soppåsar och annat bråte.

– Att det samlas sopor i specifika delar av lägret är inte så konstigt. Hemlösa har nämligen inte tillgång till soprum som vi andra. Det borde till och med tjänstemännen förstå. När människor saknar soprum är det bra om soporna samlas på specifika delar där de senare plockas upp och forslas iväg. På så sätt minimerar man eventuella sjukdomar och kan skapa mer ordning.

När Aktuellt Fokus besökte boendet talade vi med Anna, 23 år gammal och hemlös

– De har försökt motarbeta oss och göra livet svårt för oss från början. När vi pekade på att vi kunde lösa bristen på toaletter genom bajamajor och de svenska aktivisterna tog upp det med kommunen blev det nej direkt. Sen använder de detta nej mot oss. Man blir förbannad. Man behandlar inte människor på det sättet. Även om vi saknar hem och är fattiga så har vi ett människovärde.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se