Kontakta oss

NOTISER

Hemlösa protesterade efter socialdemokratiskt härbärgessvek

Publicerat

den

12313767_919543404767220_2946330492468862344_nMALMÖ| Den 29 november gick kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Socialdemokraten Carina Nilsson ut i media och lovade att hemlösa EU-migranter inte skulle behöva spendera vintern på gatorna eller i bilar. Trots löftet har ingen förändring skett och människor tvingas fortsätta spendera nätterna utomhus i den råa vinterkylan.

– Vi kommer att börja erbjuda natthärbärgesplatser från den första december sade Carina Nilsson till tidningen Sydsvenskan. Några natthärbärgesplatser har de hemlösa däremot inte fått se. När det stod klart att Malmö kommun skulle bryta sitt löfte valde de hemlösa att protestera mot politikernas svek.

Ett femtiotal EU-migranter manifesterade framför Stadshuset i Malmö på tisdagseftermiddagen för att de inte fått de sovplatser som de lovats. Malmö stad ord var inte mycket värd. På en banderoll framför entrén till stadshuset syntes budskapet: ”Var ska vi sova i natt?”.

– Kommunen lovade oss en plats att sova på, men det finns inget ställe. Vi har kommit hit för att fråga var stället finns, men ingen har svarat, säger en av de hemlösa EU-migranterna

De hemlösa EU-migranterna tvingas sova på ställen de hittar för natten, till exempel på toaletter och i parker. Vissa sover i sina bilar. Efter avhysningen från Sorgenfrilägret i början av november har kommunen inte erbjudit några platser eller hänvisningar till var de kan spendera sin nattvila.

Agerande har mött stark kritik från allmänheten på sociala medier. Bland annat kritiserar ”Nätverket för romers rättigheter” myndigheternas ovilja att hjälpa till med att hitta en lösning.

”Malmö Stad har hela tiden hävdat att ”vi gör tillräckligt” och hänvisat till sin handlingsplan med 40 härbärgesplatser. Beslutet togs i mars och det skulle ha öppnat idag, 1 december, men idag finns inga platser för någon. Beslutet är uppskjutet till nästa vecka i Stadsbyggnadsnämnden – och då kan det bli 40 platser, men det kan också bli bara 20. Så inte ens det lilla de lovar kan de hålla! Förra årets ”tak över huvudet”-lösning med nattcafé på Sofielunds Folkets Hus var ingen bra lösning – men det som kommer ur det nu, kanske bara 20 inomhusplatser på natten – är verkligen inte bättre! Bostäder – boplatser – camping – tak över huvudet behövs NU!”


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se