Kontakta oss

UTRIKES

Egypten straffar feminist som avslöjade sextrakasserande poliser

Publicerat

den

#METOO I samband med #MeToo-upproren har Egypten dömt en kvinnlig aktivist till fängelse. Anledningen var för att hon avslöjade sextrakasserier inom poliskåren.

Me too-rörelsen har spridits runtom i världen och uppmärksammar omvärlden på de sexuella trakasserier och övergrepp som kvinnor drabbas av. I Egypten fick Amal Fathy nog av övergreppen hon utsattes för och släppte en video på Facebook tidigare i år. Då hade hon besökt banken och trakasserats av polisen. I videon kallade hon poliserna ”Kåta jävla skitstövlar”.

Anklagas för terror

Efter att videon blivit viral tog det två dagar innan säkerhetsstyrkor utförde en räd och arresterade Fathy tillsammans med hennes make och barn. Maken och sonen blev snabbt släppta men Fathy har suttit fängslad sedan 11 maj. I slutet av september dömdes Fathy till två års villkorligt fängelse. Trots att hon ska bli frisläppt sitter hon fortfarande fängslad då hon efter domen väntar en ny rättegång där hon anklagas vara en del av en terrororganisation.

Egyptens huvudstad Kairo anses vara den staden i världen som är farligast för kvinnor att vistas i enligt en rapport från Thomson Reuters Foundation. Enligt en äldre FN-undersökning svarade 99% av de tillfrågade kvinnorna i Egypten att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Under arabiska våren blev kvinnornas situation i landet känd för omvärlden. Under protesterna på Tahrir-torget blev flera kvinnor våldtagna varav en av dem var en amerikansk reporter.

Inte första gången

Fathy är inte den första som döms i samband med #MeToo. Den libanesiska turisten Mona al-Mazbouh blev under en semester utsatt för flera trakasserier vilket ledde till att hon släppte en viral video. Mazbouh blev ursprungligen dömd till fängelse men domen omvandlades till villkorligt och hon blev deporterad.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se