Kontakta oss

INRIKES

Tittarnas toksågning av Uppdrag Granskning!

Publicerat

den

STATSMEDIA Uppdrag Gransknings program om metoo-rörelsen och mediernas uthängning av journalisten Fredrik Virtanen blev inte riktigt den succé som SVT-journalisterna hade hoppats på. Efter programmet sändes under onsdagskvällen har Uppdrag Granskning bland annat anklagats för att släta över övergrepp på minderåriga flickor.

När Uppdrag Granskning granskar Cissi Wallin och mediernas uthängning av journalisten Fredrik Virtanen, tar SVT-journalisterna upp fallet med att Virtanen anklagats för att ha försökt få sex med en 14-årig flicka. Historien om den då 14-åriga flickan fick stor uppmärksamhet och blev delvis känd för att 14-åringen ska ha sökt praoplats hos Fredrik Virtanen. När SVT:s journalister granskar fallet visar det sig att ordet ”prao” inte yttrats i mailväxlingen mellan flickan och Virtanen. Det uteblivna ordet i mailväxlingen blir en central del i Uppdrag Gransknings granskning av medierna och metoo-rörelsen.

Att SVT-journalisterna fokuserar på ett uteblivet ord istället för att fokusera på att en vuxen man frågat en 14-årig flicka om sex har upprört många människor på sociala medier. Många människor anser dessutom att Uppdrag Granskning brustit i objektiviteten. Efter programmet sändes igår har över 600 anmälningar kommit in till Granskningsnämnden, det uppger Dagens Nyheter.

Här nedan följer en del av de massiva reaktionerna på programmet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se