Kontakta oss

INRIKES

Här protesterar över tusen feminister utanför Akademiens möte

Publicerat

den

KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN I Stockholm anordnades ikväll en demonstration mot Svenska Akademien. Demonstranterna visade sitt stöd för Sara Danius och krävde att de kvarvarande ledamöterna skulle avgå.

I samband med Svenska Akademiens torsdagsmöte anordnades en stor demonstration mot Akademiens senaste ageranden. Akademien har den senaste tiden skakats av flera skandaler som handlat om bland annat sexuella trakasserier, jäv, läckor och korruption.

Utanför börshuset hölls en demonstration där folkmassan visade sitt stöd för Sara Danius som tvingades att avgå som Akademiens ständiga sekreterare förra veckan. Samtidigt använde demonstranterna slagord som ”Avgå alla”.

Demonstranterna är numera i gott sällskap. Under veckan som gått har fler och fler tunga röster höjts för att hela akademien ska avgå, både från kultur-och forskarvärlden. Bland annat undrade James Wood, tidigare kritikerchef på The Guardian och professor vid Harvard, i dagens DN, vilka författare som skulle vilja ta emot nobelpriset av de sittande ledamöterna. Förtroendet för akademien är i botten

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se