Kontakta oss

INRIKES

Polisen trodde nazistisk terrororganisation skulle vara skötsam i Almedalen

Publicerat

den

INRIKES Inför fjolårets politikervecka i Almedalen utgick polisen från att den nazistiska terrororganisationen, Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), skulle vara skötsam och hålla låg profil.

Det är i en intervju i Svenska Dagbladet som en polisman öppet berättar om hur polisen resonerade kring NMR:s deltagande i politikerveckan i Almedalen förra året. Enligt polismannen valde polismyndigheten att möta den nazistiska terrororganisationen med silkesvantar eftersom de utgick från att NMR skulle hålla låg profil och därigenom vara skötsamma. När politikerveckan var över hade NMR-medlemmar gjort sig skyldiga till en rad brott, däribland flera fall av hets mot folkgrupp samt vandalisering av ett offentligt konstverk.

– Vi trodde de skulle komma dit och hålla en relativt låg profil, men så blev det inte alls. De var väldigt aktiva och skapade oro i flera tält och ute i samhället, säger en polis som var i tjänst förra året till Svenska Dagbladet.

Nazistisk terrororganisation

Nordiska Motståndsrörelsen är ett öppet nazistisk parti som har legat bakom en mängd våldsdåd och attacker på oliktänkande, ickevita, fackförbund och HBTQ-personer. Förra året dömdes tre NMR-medlemmar för inblandning i en serie bombdåd i Göteborg. Flera av NMR:s medlemmar är dömda för dråp och mord.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger Magnus Ranstorp till Dagens ETC.

Källa: Svenska Dagbladet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se