Kontakta oss

EKONOMI

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot bankkapitalister 

Publicerat

den

INRIKES Den misstänkta penningtvättshärvan inom Swedbank handlar om mångmiljarder. Efter nya avslöjanden i Dagens Nyheter meddelar Ekobrottsmyndigheten att man har inlett en förundersökning mot den privata storbanken.

Ekobrottsmyndigheten uppger att nya uppgifter i DN pekar på att bankirerna gjort sig skyldiga till obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga insiderbrott. Myndigheten skriver att misstankarna grundar sig på de uppgifter som framkommit i Dagens Nyheters avslöjande om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan.

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, säger Thomas Langrot, som i nuläget inte kommer att ge några ytterligare kommentarer, skriver Thomas Langrot i ett pressmeddelande.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se