Kontakta oss

iFOKUS

Svängdörren mellan Finansinspektionen och bankerna gynnar den organiserade brottsligheten

Publicerat

den

iFOKUS Efter alla rapporteringar kring den penningtvättshärva som Swedbank har försatt sig i har Ekobrottsmyndigheten äntligen hittat fram till Swedbanks huvudkontor. Till stor förvåning handlar det ännu inte om brottet att tvätta pengar utan att det är insiderinformation som ska ha röjts. Swedbank-dramat fortsätter. Men man ska inte tro på att det är på Finansinspektionens begäran som EBM gjort en razzia och väckt misstankar om svindleri.

På FI pågår hemlighetsmakeri. ”Vad bra”, tänker de som vill att FI ska utföra fler insatser mot penningtvätt, men tyvärr kunde SvD redan i December avslöja att FI skönmålat och sagt att de utfört flera undersökningar än de faktiskt gjort, vi talar här om att ”av 70 påstådda är bara ett tiotal på riktigt”.

Om en restaurang blir påkommen att servera alkohol till omyndiga eller för den delen medborgare som är överberusade, så kommer serveringstillståndet ryka snabbare än att de hinner byta ett ölfat. För det finns väl ingen chans att polisen tar dem på bar gärning och väljer att hoppa av poliskåren för att kunna göra ett inhopp som bartender?

Finansinspektionens handfallenhet är oroväckande om man tänker på hur alarmerande paradisläckan var och att FI därefter fått utökade resurser för att stoppa all penningtvätt i svenska banker. Polisen behöver i ovan nämnda situationen inte ens ha en misstanke för att genomföra ett stickprov. Vad krävs för att FI ska bruka sin arsenal med befogenheter och sanktionera en bank?

Finansmarknadsminister Per Bolund skyndade till FI för att utreda situationen efter Uppdrag Gransknings avslöjande. Metaforiskt brann Per Bolunds byxor, oroad över Swedbanks fallande aktie eller mer besynnerligt FI:s höga personalomsättning. IMF:s Martin Čihák varnade FI redan 2016 med orden: ”det behövs mer personal och mer erfaren personal”. Det blir mer uppenbart att vi bör kalla omsättningen för en svängdörr mellan FI och banksektorn, där personal på FI lämnat för att de blivit erbjudna mer lukrativa jobb i banksektorn. Media har i flera år rapporterat om hur anställda hos myndigheten rekryteras av banker, det borde därför inte komma som en nyhet för regeringen när SvD redan 2008 skrev ”Bankerna dränerar FI på kompetens”.

Chefen för penningtvätt på FI Christine Lynn Wandt och generaldirektör Erik Thedéen får enbart en pekpinne från Per Bolund som handlar om att FI skall granskas och att de måste bli ”effektivare”. New Public Managment genomsyrar nu alla statliga myndigheter och det är då inte märkligt att företagssnack som effektivitet infekterar och att tjänstemannaansvaret oroväckande är glömt.

När polisen i väntan på att gå in och inspektera en krog ställer sig vid en kiosk och äter en korv så infinner sig aldrig tanken på att strunta i alltsammans och åka hem till stationen. Men FI verkar under en sådan liten betänketids period lägga ner utan åtgärd.

Trots att vi har en banklagstiftning så frias bankerna utan reprimander, det kommer snart visa sig om misstankarna om penningtvätt som flera journalister avslöjat är sanna. I så fall kommer bankerna, som vi vet saknar moralkompass, behöva bära fotboja eller så bör Sverige överväga att förstatliga affärsbankerna. Under denna skakiga period måste Riksbanken omgående utfärda en e-krona och börja se över möjligheterna att konvertera affärsbankernas egenskapade pengar, då trovärdigheten till det finansiella systemet inte kommer att kunna lyftas när bankerna saknar samvete och inte bättrar sig. Det går att undra om inte FI:s tjänstemän vid detta skede ångrar sin slapphet. För att FI som myndighet skall säkra det som politikerna menar är systemkritiska banker och dess verksamhet, måste de vid denna tidpunkt utveckla ett datasystem med algoritmer som täpper igen hålen och se till att utredningar utförs systematiskt. Om inte FI arbetar i skuggorna och är medvetna om alla övertramp som äger rum kommer bankerna och skattesmitande företag att fortsätta utnyttja lagstiftningen.

Det går inte att FI hotar med högre böter när det bara är en klapp på axeln om vi jämför med bankernas vinstmarginaler som tillåts vara enorma på folkets bekostnad. Finansinspektionens Theedén efterfrågar mer dialog, det hade varit aktuellt om det inte som i detta fall gällde brottslig verksamhet.

Carolina Sundell
redaktionen@aktuelltfokus.se