Kontakta oss

INRIKES

Vill höja hyrorna med 60 procent – tusentals drabbade

Publicerat

den

MARKNADEN 60 procentig hyreshöjning, det är vad som väntar hyresgästerna om Solnas kommunala bostadsbolag får som de vill. Enligt Hyresgästföreningen kan chockhöjningen komma att drabba tusentals hyresgäster i kommunen.

När det kommunala bostadsbolaget Signalisten står inför omfattande stambyten i halva sitt lägenhetsbestånd. Enligt Hem och Hyra rör det sig om drygt 1700 hushåll. Det vill säga tusentals hyresgäster. I samband med renoveringen försöker det kommunala bostadsbolaget även genomföra lyxbyten av fullt fungerande badrum och kök, på så sätt kan hyresvärden pressa upp hyrorna till en helt orimlig nivå. I Solnas fall är hyreshöjningen på 60 procent nämligen bara början.

– Vi förstår att hyresnivåerna kan bli mycket svåra att hantera för en del. Vi hoppas kunna erbjuda våra hyresgäster lösningar så att de känner att de kan godkänna ombyggnaden, Signalistens VD Per Anders Hedkvist till Hem och Hyra.

Liz Grennstam, ordförande i borådet i Bagartorp uppger att många hyresgäster tänker ta strid mot bostadsbolagets planerade lyxrenoveringar.

– Hyror efter en så genomgående ombyggnad kräver att man har ett välavlönat arbete. Som undersköterska har du inte råd att bo kvar, säger hon.

Enligt Liz Grennstam pågår det en gentrifieringsprocess i Solna vars syfte är att rensa ut lågavlönad arbetarklass.

– Det pågår en gentrifieringsprocess. Snart är alla mindre bemedlade människor utrensade från Solna stad

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se