Kontakta oss

LIVSSTIL

En 117-åring kvinnas huskur – konjak, kakor och ett singelliv

Publicerat

den

LIVSSTIL Råa ägg, konjak, kakor, sång och dans – och nästan 80 år utan någon man i sitt liv. Det är 117 åriga Emma Morano huskurer.

Hon tros ha varit den sista personen i världen som var född på 1800-talet. Dödsfallet bekräftas av anhöriga, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa. Med födelsedatum den 29 november 1899 tros Morano ha varit äldst i världen och den sista kvarvarande som föddes före 1900-talet skriver TT.

Hon var bosatt i Verbania vid sjön Lago Maggiore strand i norra Italien, inte långt från Civiasco där hon föddes. Två världskrig, människor på månen, ett Italien som sett fascistdiktatorn Benito Mussolini roffa åt sig makten och avsättas liksom över 90 regeringar som tackat för sig. Och det är ändå bara ett litet uns av allt som hänt under Moranos livstid skriver Reuters. Emma Morano har arbetat i fabrik och som kock fram till pensioneringen vid 75 års ålder.

Själv har hon hänfört sitt långa liv till de många ägg hon ätit, minst två råa per dag – något hon började med när hon som 20-åring diagnostiserades med anemi. En annan hemlighet har varit ett dagligt glas konjak – och singelliv. Moranos enda son dog före ett års ålder och sin våldsamme make kastade hon ut 1938, efter tolv års äktenskap.

– Jag ville inte att någon skulle dominera mig, sade hon i en intervju med tidningen The New York Times 2015 – men tillade att hon blivit flitigt uppvaktad.

Men trots alla dessa huskurer har nu den 117-åriga Emma Morano avlidit.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se