Kontakta oss

UTRIKES

Spänt läge när Turkiet folkomröstar om diktatur

Publicerat

den

TURKIETIdag folkomröstar Turkiet om den kontroversiella grundlagsändring som kan ge diktatorn Erdogans befogenheter att styra landet med järnhand. Med några timmar kvar är ställningen fortsatt jämn samtidigt som etermedier i landet är förbjudna att rapportera om folkröstningen.

Diktatorn Erdogan börjar bli nervös efter att en allt starkare nej-sida visar sig. Ställningen är jämn inför folkomröstningens slutskede. Erdogan är rädd att människor ska få mod och vända ryggen till diktatorns linje med en allt starkare nej-sida.

Under lördagen meddelades att inga turkiska etermediesändningar får beröra folkomröstningen, efter beslut från den turkiska valmyndigheten, skriver TT. Förbudet trädde i kraft vid midnatt på fredagen.

Diktatur på pappret – All makt till Erdogan

Förslaget innefattar 18 ändringar av den turkiska konstitutionen, bland annat ett avskaffande av premiärministerämbetet och parlamentets makt. Erdogan vill överföra all maktbefogenheter till presidenten, Erdogan själv, skriver AP.

Tonläget i Turkiet har varit uppskruvat efter det misslyckade statskuppförsöket i fjol, och landet är fortfarande försatt i undantagstillstånd. Utöver det pågår det ett inbördeskrig mot kurderna i landet vars regioner blivit sönderbombade på order av diktatorn.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se